Това се случи с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС

Народните представители приеха на първо четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Изненадващо само за няколко часа с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС малките бюджети, в които обаче има заложени огромни средства, бяха приети. Това стана, след като дни наред преди това партиите, подкрепящи управлението, си разменяха критики.

За здраве догодина ще се насочат 8 милиарда лева, а в социалната сфера - над 24 милиарда. Пенсиите ще се увеличат с 11% през лятото. Максималният осигурителен праг се вдига от 3400 на 3750 лева, но беше направена и поправка и с това ще върви и по-високо обезщетение за безработица.

Започва разглеждането на Бюджет 2024 на първо четене

Искрите от кулоарите се прехвърлиха и в пленарната зала. Заради споровете около шефовете на Здравната каса от опозицията заподозряха, че всъщност битката е кой от управляващите да разпределя рекордните 8 милиарда за здраве.
„Извиване на ръце,заплашително размахване на пръст за договорки и разпределяне на порциите на властта”, коментира Георги Гьоков от БСП относно решението за Касата.

„Над 8 милиарда лева – то за това ще се изтрепят и ГЕРБ, и ПП. Зорът е кой ще управлява тези средства”, заяви Станислав Балабанов.

„Наливаме един милиард повече в същата каца без дъно от миналата година”, смята Маргарита Генчева от „Възраждане”.

Според здравния министър това е най-добрият бюджет от 15 години. „Откровено казано не мога да разбера защо вие се съпротивляваме на този бюджет”, обясни проф. Христо Хинков.

При обсъждането на бюджета за държавното обществено осигуряване най-сериозните упреци се насочиха към решението да се замразят майчинските за втората година.

„Давам пример с едно четиричленно семейство, в което да речем майката е по майчинство, бащата временно остава без работа и знаете ли какъв ще е доходът им – 1158 лв.”, коментира Георги Георгиев от „Възраждане”.

Правителството одобри проекта на Бюджет 2024

„Имаме редица мерки и услуги, заложени в социалната система, които да стимулират родителите да се върнат на пазара на труда през втората година”, обясни Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.
От ГЕРБ-СДС настояха за задълбочен анализ на пенсионната система, за да се изчистят изкривяванията от последните години.

Социалният министър Иванка Шалапатова обяви че ще се тръгне към анализ на пенсионната система. Ще се върви и към нов механизъм за определяне на минималната заплата. Сега предстои да видим какви промени ще настъпят между първо и второ четене на двата проекта.