Не е ясно какво или кого ще засегне новият регламент

Върховният съд на Русия обяви международното ЛГБТ движение, което не съществува законово в страната, за екстремистко и забрани всички негови дейности.

Решението беше взето по искане на руското Министерство на правосъдието при закрити врати в Москва и влиза в сила веднага. Властите твърдят, че ЛГБТ движението, наред с други неща, предизвиква социални и религиозни вълнения, коментира Радио "Свободна Европа".

Съдбата на един украински готвач: От ресторант със звезда „Мишлен” до кухня в окопите на Донецк

Не е ясно какво или кого ще засегне новият регламент, като се има предвид, че такава организация дори не е регистрирана в Русия. Активисти и защитници на правата предупреждават, че това може да доведе до общо преследване не само на активисти, но и на онези, които търсят убежище от хомофобско насилие, под заплаха от до 10 години затвор.

Върховният съд на Русия забрани движението на ЛГБТ

"Съществуващите страхове и несигурност вероятно ще се усилят. Все повече хора ще предпочетат да напуснат страната. Тези, които по някаква причина предпочетат да останат, няма да се чувстват в безопасност", споделя жителка на Москва пред Радио "Свободна Европа".

Източник: Радио "Свободна Европа"