Службата бе ръководена от пловдивския митрополит Николай

Състоянието на патриарх Неофит е стабилно и за него се полагат най-добрите грижи. Това уточни за NOVA главният секретар на Светия Синод епископ Герасим. Митрополити от цяла България и миряни се помолиха в Пловдив за оздравяването на предстоятеля на Българската православна църква, който ще остане още известно време в ВМА, където в момента се лекува с беодробно заболяване. 

Светият Синод се събра на конференция в Пловдив. В  едноименната църква в Правословната духовна академия "Свети Свети Кирил и Методий" беше отслужен молебен за здравето на българския патриарх Неофит. Службата бе ръководена от пловдивския митрополит Николай. 

„Надеждата и упованието си възлагаме на Бога. Той е лекарят на лекарите. Той да изцери и да дарува крепко здраве на светейшия ни патриарх Неофит, митрополит Софийски и патриарх български”, заяви пловдивският митрополит Николай.  

Здравословното състояние на българския патриарх Неофит се подобрява, съобщи пред NOVA секретарят на Светия Синод. “Състоянието му е стабилно. Може да използваме тази дума. Лекарите се грижат много внимателно за него и с голям професионализъм, но това, което по човешки ние може да направим и се надяваме, е с Божията помощ и благодат да го укрепи”, подчерта епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

МОЛИТВИ ЗА ПАТРИАРХА: Вярващи в цялата страна откликнаха на призива на Светия Синод (ОБЗОР)

С надежда за изцеление е и игуменът на Бачковския манастир. Силно е запаметил последната си лична среща с патриарх Неофит точно преди месец. Когато главата на българската православна църква посрещна частица от мощите на Свети патриарх Евтимий, които се съхраняват в Бачковската обител. „Споменът ми ще бъде вечен- неговите насълзени очи и трепетът, с който целуна мощите на Свети патриарх Евтимий”, сподели епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

„Оздравяване, скорошно изписване от болничното заведение, за да благославя целия православен български народ”, пожела и Старозагорският митрополит Киприан.

В храма за здравето на българския патриарх се помолиха и десетки миряни, дошли с децата си.

Утре сутринта във всички храмове в цялата страна ще бъде отслужена литургия за оздравяването на патриарха.

Повече по темата гледайте във видеото.