На 16-ти и 17-ти декември организаторите ще пътуват до Трънско

Освен да печелят купи и медали по световни олимпиади, учениците от Софийската математическа гимназия показаха, че могат и да помагат. "Купи и дари" – така се нарича традиционната им кампания за възрастни хора в Северозападна България.

18 МЕДАЛА ПО МАТЕМАТИКА: Учениците от СМГ се върнаха от световно състезание в Южна Корея

Миналата година математиците са раздали над 1000 торбички с хранителни продукти и твърдят, че преживяването е много удовлетворяващо и за двете страни. Кампанията ще продължи и другия уикенд в 3 магазина от голяма верига супермаркети в София, където всеки може да дари трайни хранителни продукти. На 16-ти и 17-ти декември организаторите ще пътуват до Трънско. Там ще осигурят топла вечеря за хора в нужда. 

На какво дължат успехите си учениците от Софийската математическа гимназия?

„Винаги е хубаво да помагаш на хора. Доставя ни удоволствие да помагаме, особено когато можем да си го позволим. Не е толкова много като сума, за съжаление, но поне е нещо което ще донесе щастие на някого”, каза Антония Колева.

„Продуктите след като ги съберем ги раздаваме на социално слаби и възрастни хора, които са неработоспособни в по-беден край на България. Те много се радват, много често са се разплаквали и искат да ни прегръщат. Доста е емоционално”, каза Кристиян Гьорев.

ИСТОРИЧЕСКО: Български ученици - с открития в областта на изкуствения интелект