Възпитаник на СМГ публикува научен труд за най-реномираната конференция в областта

Исторически успех за България в областта на изкуствения интелект. Възпитаник на Софийската математическа гимназия публикува научен труд за най-реномираната конференция в областта.

Работата на Георги Пашалиев е призната от учени на световно ниво, а емоцията от постигнатото подклажда изследователския му ентусиазъм. „Повече благодарен, отколкото горд, защото без помощта на моите ментори не бих могъл да постигна този успех. Всъщност това, което най-много ми хареса при работата с тях, е, че те не ме възприемаха толкова като ученик и не беше връзката ученик-учител, а по-скоро като сътрудници”, казва дванадесетокласникът.

По думите на основателя на INSAIT проф. Мартин Вечев за пръв път се случва ученик да публикува статия на световно ниво. Георги е един от четиримата млади изследователи, работили в пилотната стажантска програма на българския институт INSAIT. Заедно с него загадките на изкуствения интелект се опитват да разкрият и Мария Дренчева, Рени Паскалева и Теодора Тодорова.

„В началото всичко ти изглежда като една материя, която не разбираш - не знаеш какво се случва. Постепенно всичко започва да ти се изяснява и това изясняване носи на човек изключително голямо удовлетворение”, споделя Теодора, която е в 12 клас в ПМГ „Акад. Никола Обрешков”.

Бъдещите учени не се задоволяват с постигнатото досега. Основната им е цел е търсенето на отговори на трудни въпроси - какво още би могло да се изследва, какво още момже да се подобри, докъде ще стигне изкуственият интелект в бъдещето, какво ще можем да правим с него, дали ще улесни наистина толкова много живота? Младите изследователи са уверени, че колкото и успехи да постигат, където и да трупат опит, ще предават наученото в България.

Стажант-репортер: Алис Любомирова