Коментар на Александър Кашъмов и Бойко Станкушев

Споразумението между Съвета на ЕС и Европейския парламент реално одобрява директивата, която ще попречи чрез националните законодателства срещу делата „Шамари”. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA NEWS адв. Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация”. Той сравни подготвяните промени с механизма за върховенството на правото.

„Всяка година ЕК изготвя такъв доклад за държавите членки. Част от този доклад е свободата на словото и мерките по отношение на такива дела „Шамари”, заяви Кашъмов. Той допълни, че задължително депутатите трябва да променят законодателството в тази насока, в противен случай се очакват санкции, ако директивата не бъде приета.

Журналисти, правозащитници и други ответници по т.нар. "дела шамари" ще могат да искат финансово обезпечение от лицата или компаниите, завели дело срещу тях. Това се съдържа в политическото споразумение между испанското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Брюксел: Ответниците по "дела-шамари" ще могат да искат финансово обезпечение

„Това, което ще предвиди директивата, е едно определение на понятието дела „Шамари”, на следващо място ще предвиди ранна възможност съдът да приеме, че се касае за злоупотреба с право, в която делото се води не някой да се защити, а всъщност за да запуши устатата на медиите. Ние като НПО-та и експерти не сме извън този процес. Много се надявам НС да се вслуша и в нашата експертиза, защото ние говорим за реални проблеми - запори, които се налагат на банкови сметки и др.”, заяви Кашъмов. Според него може да се очаква следващата година директивата да бъде факт.

Журналистът Бойко Станкушев заяви, че директивата включва пакет от мерки срещу опитите на хора без морал, но облечени във власт, да мачкат и да „бият шамари” на журналистите. По думите му у нас има брутални опити за натиск, включително и с подхвърляне на дрога, с участието на служители на МВР. „Най-отгоре стои местния феодал, най-често партийна фигура”, коментира Станкушев. Според него политическата класа в страната трябва да се стресне в полза на обществото, защото става дума за опити за изкривяване на самата Конституция, която гарантира свободата на словото. Той призова за координирани усилия, на база принцип и солидарност, между журналисти, НПО сектор, общественици, за да се окаже натиск върху всички политически лидери, които да докажат, че са европейски политици и в пленарна зала да приемат мерките. Станкушев очаква мерките срещу делата „Шамари” да бъдат приети до средата на 2024 г.