Те се водят срещу журналисти, медии и НПО обикновено от хора, засегнати от скандални разкрития

Журналисти, правозащитници и други ответници по т.нар. "дела шамари" ще могат да искат финансово обезпечение от лицата или компаниите, завели дело срещу тях. Това се съдържа в политическото споразумение между испанското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Решението засяга т.нар. "стратегически дела". Те се водят както срещу журналисти и медии, така и срещу неправителствени организации обикновено от хора, засегнати от скандални разкрития. В повечето случаи исковете са за големи суми и делата се точат години наред.

В ЕС журналистите най-често са съдени от политици

Често ответниците биват изтощавани финансово чрез мерки като временни запори. Освен това, съдилищата ще могат да решават, че разноските по делото трябва да бъдат поети от ищците.

Това може да важи и за разходите на защитата на жертвата. Съдията може да вземе и решение, че страната, завела "дело шамар", може да подлежи на глоба или на друга мярка с подобен ефект. "Делата шамари" също така ще могат да бъдат прекратявани на ранен етап.

Ако бъде преценено, че те са явно неоснователни, съдията може да реши да ги прекрати на възможно най-ранния етап от съдебната процедура. Съдилищата трябва да ускорят разглеждането на молбите на ищците в тази посока.

85% от "делата-шамари" срещу журналисти са спечелени от тях

Ако живеещо в ЕС лице е подсъдимо по "дело шамар" в трета страна, държавите от ЕС не трябва да признават и да прилагат решението на съда в нея, при положение, че то бъде сметнато за явно неоснователно или за злоупотреба във въпросната държава членка. Постигнатото споразумение трябва да бъде подкрепено от постоянните представители на страните от ЕС. Ако това се случи, следващата стъпка е одобрение от страните-членки и Европейския парламент. 

Източник: БНР