Това сочи анализ на Антикорупционния фонд за т.нар. SLAPP производства

85% от гражданските и наказателни "дела-шамари" срещу журналисти са спечелени от тях. Това сочат резултатите от анализ на Антикорупционния фонд на стратегическите дела срещу публичното участие – така наречените SLAPP производства срещу представители на медии и граждански активисти в България. Анализът се прави за първи път и обхваща 65 такива дела за периода от 2000 г. до март 2023-та.

Според адвоката Лора Георгиева от АКФ тези дела представляват стратегически съдебни производства срещу публичното участие. "Те не се водят срещу конкретен журналист, а засягат всички критични гласове и активните граждани. Част от целения ефект е да се окаже натиск върху медия чрез огромните искове. От разгледаните 64 дела резултатът е много в полза на журналистите, но останалите осъдени журналисти са все слаби дела, притеснително е, че има решени в ущърб на свободата на словото", заяви тя. 

"Репортери без граници": България се изкачва в класацията за свобода на словото

От своя страна адвокат Александър Кашъмов сподели, че може да има големи колебания в съдебната практика когато относително опитни съдии уважават искове за десетки хиляди за изказване срещу политик. "Не може да се позволява за каквото и да е слово да имаме обезщетение над определен размер. Продължава обсъждането за директива на SLAPP делата. В момента има работна група, в рамките на която не възнамеряваме да чакаме директивата, а сме се заели да предложим мерки. Идеята е още през май да има концепция и дискусия за изменение на законодателството. В края на месец да се събере Съветът по върховенство на правото, който да обсъди докладите на ЕК и да се предложат изменения в Гражданско-процесуалния кодекс - там са запорите на медии. Паралелно трябва да текат засилени обучения за съдии, адвокати и журналисти", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.