3 май е Световният ден на свободата на печата

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91 място, в сравнение със 112-о миналата година, предаде БГНЕС. Индексът, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Това води до увеличаване на разделението вътре в държавите, както и между тях, отбелязва организацията.

Инвазията на Русия (155 място) в Украйна (106 място) онагледява тази тенденция. Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията), смятат още от “Репортери без граници”. В САЩ медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място.

Северното трио - Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията. Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък, благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

За последен път страната ни е била под 100-тно място през 2013 г.

3 май е Световният ден на свободата на печата и по този повод Асоциацията на европейските журналисти в България отправя покана към всички български журналисти и медийни експерти да участват в шестото националното проучване върху свободата на изразяване в страната. АЕЖ-България провежда изследването от 2011 г. насам. Въпросникът изследва формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда. Тази година ще бъдат наблюдавани и ефектите, които оставят върху журналистите: пандемията, военният конфликт в Украйна, дезинформацията. Специален фокус в анкетата са съдебните дела срещу журналисти, т.нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP).

По традиция изследването започва на 3 май, когато професионалната журналистическа общност по целия свят отбелязва Световния ден на свободата на печата. Анкетата ще бъде отворена за попълване в продължение на един месец – до 5 юни 2022 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.