Ученици от цял свят усвояват нови знания, благодарение на холограми

Може да изглежда, че цигуларката Ирина Мурешано свири за празна аудитория, но това не е така. В специално оборудванo студио в университета Мериленд, стотици 3D камери улавят нейните движения, за да я пресъздадат в холограма, пише Voice of America.

Виртуалната ѝ версия може да бъде пресъздадена навсякъде по света и така всеки с 3D очила би могъл да се потопи в атмосфера, сякаш гледа Ирина пред себе си. „Едно от парчетата, които записахме, е румънско, от известния композитор Джордже Енеску. Моето желание беше да поставим образа ми в румънския Атенеум. Наехме екип, който да заснеме прочутата зала, така че когато някой гледа този запис, да ме види на сцената”, заяви пред Voice of America Ирина Мурешано.

Създадоха микроскопичен робот, който може да се движи вечно без батерии

В допълнение към присъственото обучение тя вярва, че холограмата ще улесни провеждането на онлайн занимания за учениците ѝ в чужбина. „Да имаме предимствата на 3D технологията…това би ми позволило да виждам своите ученици дори на другия край на света. Ще се заздрави обратната връзка за това какво трябва да се подобри в уроците", допълва Ирина.

Според Амитаб Варшни, който оглавява университетския екип, виртуалната реалност позволява по-лесно да се обучаваме, тъй като въвличаме по-активно и тялото в усвояването на нови знания. От екипа вярват, че с напредването на технологиите, ще успеят да приложат уменията си не само в изкуствата, но и в медицината.

Източник: Voice of America