Чиу Чен-Ю отива в Турция, за да преподава в университет, но съдбата го отвежда в градчето Рейханлъ

С дарения от Тайван в турския град Рейханлъ се изгражда център за срещи на бежанци и местни жители. Той е построен от Чиу Чен-Ю, преподавател в тайвански университет, без опит в строителството. Чен-Ю попада случайно в града на границата със Сирия, където всеки втори жител е бежанец.

Работата, която историкът е свършил в града, вече има феноменално въздействие. Той е основал „Центъра за граждани на света Тайван-Рейханлъ” - лъч надежда както за сирийските бежанци, така и за местните жители. Децата се обучават на турски и арабски език, а майките им изработват занаятчийски стоки, за да печелят пари.

Кафене на хора със Синдром на Даун – хит сред жителите на град в Босна (ВИДЕО)

Първоначално планът на Чиу е бил да прекара кратко време в университета в Анкара. Но останал, защото тайванска организация за помощ се нуждаела от човек, който да построи училище за бежанци.

„Знам как да правя проучвания, знам как да пиша статии, но никога не съм строил сграда. Преди седем години си казах, че трябва да опитам. Защото колкото по-често посещавам Рейханлъ, толкова повече усещам мрака, безнадеждността и отчаянието”, споделя Чиу пред „Дойче веле”.

Някои от приятелите му в родината смятат, че е луд. Рейханлъ е бил мишена на много ракетни нападения и бомбардировки. Границата със Сирия е само на няколко километра. Освен това опасността от земетресения в района е голяма.

Чиу обаче упорито си проправя път към кметството. Кметът бързо дава подкрепата си за проекта: вместо училище за сирийски деца, това трябва да бъде обществен център за всички.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.