При по-тежки случаи директорът подава сигнал до Детска педагогическа стая

През последните години агресивното поведение зачестява, каза психологът на столичната Втора английска гимназия. „След локдауните се наблюдава затваряне на децата в себе си и много често те не знаят как да работят със своите емоции”, обясни психологът Светла Влахова.

В гимназията твърдят, че са успели да изкоренят физическата агресия, но вербалното насилие се среща. Ключът към предотвратяване на конфликтите е своевременната превенция, смятат специалистите.

СИСТЕМЕН ТОРМОЗ В УЧИЛИЩЕ? Защо момиче от Бургас твърди, че е малтретирано от свои съученици

„Агресията е присъща на всеки един човек, тя е вродена в нас. Правилният вариант е тази енергия да бъде трансформирана в градивно поведение у детето. Голям проблем е, че не се говори достатъчно за индиретната агресия, за автоагресията”, каза психологът Светла Влахова.

Според Веселина Иванова, директор на Втора английска гимназия, от години се провеждат училищни кампании за преодоляване на първите индикации на насилие, за да не се стига до грозни сцени. „Отбелязваме дни като розовата фланелка (ден за борба с тормоза в училище), правим различни тренинги с учениците”, допълни тя.

Във всяко едно районно управление на вътрешните работи има инспектор детска педагогическа стая. За да се задейства процедурата след случай на физическа агресия в училище, е нужно директорът да подаде стигнал. Тогава се заемат органите на реда. 
„След приемане на сигнала се говори с децата, с родителите и се взимат мерки това да не се повтори”, заяви Ваня Цонкова от СДВР, която работи в направление за детска престъпност.

При по-тежки случаи децата се консултират с психолог, обясниха от полицията. Експертите отбелязват, че децата все по-трудно успяват да решат проблемите чрез спор с логични аргументи и затова се стига до насилие. Тук идва ролята и на семейството и на психолога в училище. „Според мен лошо дете няма, има лошо възпитано дете или по-точно дете, което е неглижирано в семейната среда”, заяви психологът Светла Влахова.

Стажант-репортер: Рая Ваташка