Това се случи на официална церемония в присъствието на премиера Николай Денков

На официална церемония със знак за качество бяха отличени най-добрите проекти по програмите „Еразъм+“ и Европейски корпус за солидарност“, приключили през 2023 година. Събитието се състоя на 5 декември в столичния хотел „Хаят“ и беше част от Валоризационна конференция 2023 по двете програми, на тема „Активното гражданство в Европа“.

По време на церемонията бяха откроени успешни преподавателски практики, младежки инициативи и проекти за доброволци, както и техните партньори, участващи в проекти за европейско сътрудничество. Наградите бяха връчени от премиера акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, началника на РУО София – град д-р Ваня Кастрева и изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов.

Наградите

Сред отличените в категория „Висше образование“ бяха Аграрният университет – Пловдив, Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Тракийският университет в Стара Загора и столичният Медицински университет.

В сектор „Професионално образование и обучение“ призовете грабнаха Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" - Велико Търново, Техническият университет в Габрово, Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“ – Плевен, Професионалната гимназия по селско стопанство „Иван Владимирович Мичурин“ – Долни Чифлик, Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов" – отново от Габрово, Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов” – Тетевен и Техникумът по ядрена енергетика „Игор Курчатов“ в Козлодуй.

В категория „Образование за възрастни“ заслужено признание получиха Сдружение „Вдъхнови България“ и Българско училище за политика „Димитър Паница“. Сред наградените в категория „Училищно образование“ са фондация „Интерактивна България“, СУ „Васил Левски“ – Велинград, 184-та ДГ „Мечо Пух“ – София, СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен, ПГ по телекомуникации – София, ОУ „Никола Обретенов“ – Русе, 185-та ДГ „Звездичка“ – София, 128-о СУ „Алберт Айнщайн“ – София, 20-о ОУ „Тодор Минков“ – София, както и частно училище „Мария Монтесори“ в Бургас.

А в сектор „Младеж“ отличени за проектите си в областта на образованието бяха фондация „Кореняк“, Сдружение „Клуб за интеграция“ – София, Сдружение „Професионален форум за образованието“, "Младежко движение за развитието на селските райони в България", институт „Културно наследство“ и Сдружение „Младежки институт за развитие“.

„Еразъм+“: Кой и как може да се обучава в ЕС? (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Когато има скандали, те се чуват надалеч и с голям отзвук, но когато някой си върши работата добре, тогава е тихо и спокойно. Исках да дойда тук лично, за да поздравя екипа за това, че през последните години тези хора зададоха стандартите, по които трябва да работи една такава обществена организация. Това, което успяхте да направите, заслужава адмирации и възхищение“, заяви министър-председателят по време на церемонията по награждаването.

„Радостен съм, че има 18 000 участници по проектите, 6000 преподаватели и ученици и 500 участници в сектор „Професионално образование“. Това е от една страна обогатяване на опита и междукултурен диалог, а от друга страна – трансфер на иновации както за средното, така и за висшето образование. „Еразъм+“ е витрина, в рамките на която ние можем да покажем положителното в българското образование“, изтъкна ресорният министър Галин Цоков.

„Училищното образование е това, което гради бъдещето на нашата държава. Професията на учителя е професията на вечната младост. Няма учител, който, ако иска да бъде добър, да не живее с децата и времето, в което преподава“, посочи д-р Ваня Кастрева по време на събитието.

Михаил Балабанов от своя страна отчете, че през последните три години се наблюдава двоен ръст на подадените проекти, 30-40% повишение на одобрените предложения и също толкова увеличение на бюджета, който се отпуска от Европейската комисия всяка година.

„Това за нас е добър атестат и предизвикателство. Имаме още много да работим, но смятам, че подобрихме комуникацията с организациите и информационните дейности ни са далеч по-добри“, посочи още изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси.

Акценти

Акцент на конференцията беше провеждането на дискусия, където гостите разговаряха в тематични кръгове, насочени към определени ключови за програмите понятия. Сред тях са „Европейските ценности и приоритетите на програмите, „Хората в неравностойно/затруднено положение“, „Информационните технологии и употребата им в програмите, „Европейските образователни програми в перспектива“ и други“.

По време на събитието гостите имаха възможност да посетят демонстрационно изложение на успешни проекти по програмите „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“. Участниците в конференцията дадоха и предложения как още повече могат да бъдат подобрени и оптимизирани двете програми.

По време на събитието във вторник беше прочетено и официално приветствие от Представителството на Европейската комисия у нас.

За „Еразъм +“

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Нейният прогнозен бюджет е 26,2 млрд. евро. Това е почти два пъти повече в сравнение с предходната програма (за периода 2014—2020 г.).

В програмата за 2021—2027 г. се обръща особено внимание на социалното приобщаване, екологичния и цифровия преход и насърчаването на участието на младите хора в демократичния живот.

Чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за действие в областта на цифровото образование и Новата европейска програма за умения.

За Центъра за развитие на човешките ресурси

В продължение на 20 години ЦРЧР се утвърждава като успешна национална структура за управление на европейски образователни програми. Още от 1999 г. Центърът е включен активно в администрирането и управлението на европейските образователни програми и инициативи.

Постепенно Центърът се открои със собствен разпознаваем облик сред националната образователна общност на всички нива, не само като администратор на финансираните от Европейския съюз програми, но преди всичко – като платформа за обмен на иновативни образователни методи и добри практики за разрешаване на предизвикателства, възникващи в системата на образованието и обучението.