Недоволството започна пред ресорното министерство

Културните дейци излязоха на национален протест срещу ниските доходи. В цялата страна, протестиращите артисти, музиканти и сценични работници поискаха да бъдат предвидени повече пари за сектор „Култура”. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

В София недоволството под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще“ започна пред Министерството на културата. Исканията на актьори, музиканти, сценични работници, музейни дейци е за по-висок бюджет, за да се вдигнат доходите в сектора. Ако не бъдат чути, културните дейци, заплашиха с национална стачка. 

 

В Деня на народните будители: Недоволство на работещите в сектор „Култура” (СНИМКИ)

Недоволните настояват и за ясна политика за опазване на общинските театри и оркестри. Хората на изкуството протестираха и на 1 ноември. Тогава, по думите им, са получили обещание от финансовия министър за 50% ръст в средствата, което обаче не е изпълнено. 

„Ние искаме 250 милиона, а те ни дават 50. Очаквам, че няма да гласуват мижав бюджет за сектор „Култура”, а ще бъде по-висок. Ако не се случи това, което искаме, бъдете сигурни, че ще започне затваряне на всички културни институти в България. Ще бъде безсрочно, а не една седмица”, каза председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

„Ние произвеждаме нещо, което не може да сложиш на склад. Не може да подлагаш културата на пазарен принцип. Докато хората, които боравят с цифри не разберат това, резултатите от PISA ще стават все по-тежки и по-тежки”, прогнозира актьорът Мариан Бачев.

В Пловдив служителите на Държавния куклен театър излязоха на протест с куклите на улицата. Заплатата на актьора от кукления театър Велизар Евтимов е 1200 лева. Принуден е да продава сандвичи, за да издържа семейството си.

„Моята жена работи на две места, тя се занимава с музика. На едното място на цял щат, а на другото е на половин щат. И не може да докара 1000 лева. Това нормално ли е”, запита Велизар Евтимов, актьор от Куклен театър-Пловдив. Той самият работи в Кукления театър, но неофициално работи и на още три места - като преподавател в школа, като водещ на куизове и като продавач на сандвичи лятото в чужбина.

Колегите му споделиха, че заплащането е твърде ниско и затова се търсят и други начини за допълнителни доходи. 

„Обидно е, обидно е да си млад човек, който не може да си позволи някакъв нормален начин на живот”, каза Елин Стоянова, актриса от Кукления театър в Пловдив.

В Русе протестиращите се събраха пред сградата на Операта.  Дойдоха представители на всички културни институти. Те поискаха диферинциран подход при разпределянето на парите спрямо спецификата на съответния регион. „Аз лично имам толкова (показва 10 лв) до заплата и ще ги почерпя”, каза участник в протеста.

„В сектор „Култура” са най-ниско платените висококвалифицирани хора в цяла Европа”, каза един от протестиращите. Някои от актьорите получават по 600 лева месечно, стана ясно от изказванията им.
В същото време финансовият министър Асен Василев заяви: „ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма да се случи. Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година - над 50 млн. лв. са за сценични изкуства и с 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки. Не виждам за какво протестират".

Повече по темата гледайте във видеото.