Исканията са по-малко работни часове, увеличение на заплатите и компенсация от 3000 евро

Профсъюзът на машинистите "GDL" в Германия заяви в сряда, че ще стачкува от четвъртък следобед до петък вечерта, тъй като спорът за заплатите с железопътния оператор "Deutsche Bahn DBN.UL" продължава. 

Стачката ще започне в четвъртък в 18 ч. местно време за товарните превози и в 22 ч. за пътническите влакове. И ще приключи в петък в 22 ч., съобщиха от профсъюза. Освен "Deutsche Bahn", стачката се отнася и за регионалните железопътни оператори "Transdev", "AKN Eisenbahn" и "City-Bahn Chemnitz".

Железопътният трафик в Германия е блокиран заради стачка на машинистите

В края на ноември "GDL" прекрати преговорите с "Deutsche Bahn" и обяви нова стачка. В същото време синдикатът инициира гласуване за безсрочна стачка, резултатите от което трябва да бъдат известни преди Коледа.

"GDL" настоява за намаляване на работното време от 38 на 35 часа седмично за работещите на смени, както и за увеличение на заплатата с 555 евро на месец и еднократен бонус за компенсиране на инфлацията в размер на 3000 евро.

"Deutsche Bahn" отхвърля исканото намаление на работното време поради недостиг на работна ръка и предлага 11% увеличение на заплатите и възнагражденията за срок на колективния трудов договор от 32 месеца. "GDL" отхвърли предложението.

Синдикатът на машинистите вече проведе 20-часова стачка в "Deutsche Bahn" в средата на ноември.

Стачка на машинистите в Германия ще блокира влаковите услуги

Източник: Ройтерс