От КНСБ настояват за скок на заплатите в АПИ

Протестиращи служители на Агенция „Пътна инфраструктура” затвориха и двете платна на АМ „Хемус” при тунел „Топли дол” за около 30 минути. От полицията организираха обходни маршрути докато траеше демонстрацията. Протестът бе под надслов „Достоен труд - достойно заплащане”. Служителите на АПИ не подготвят продължаване на протеста за утре.

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите на работещите в Пътната агенция с 20% с Бюджет 2024. В декларация, изпратена до финансовия министър Асен Василев, е посочено, че за целта са необходими малко над 17 млн. лева. Според профсъюзите по-големите възнаграждения са израз на професионално признание към усилията на служителите в АПИ.

Културни дейци излязоха на национален протест (ВИДЕО+СНИМКИ) 

„Миналата година след като на 13 декември затворихме тунел „Витиня”, ни дадоха 30% от заплатите. Тогава заплатите бяха под 600 лева нетно възнаграждение. Сега са под 1000 лева. Искаме достойно заплащане, трудът ни да бъде оценен. Текучеството в агенцията е голямо, заради ниското заплащане. Пътищар това звучи гордо”, заяви Малина Кованджиева, председател на браншовия синдикат към КНСБ.

Протестиращите получиха предложение от ръководството на АПИ за разговори. Шестима представители на демонстрантите отидоха на срещата. Ако не се стигне до решение те заявиха, че са готови за нови протести. 

Повече по темата гледайте във видеата.