Депутатите отново заседават извънредно следващата седмица заради бюджета и данъците

Без данък "бакшиш" от догодина. Това решиха депутатите на днешното пленарно заседание. Изненадващо народните представители приеха да освободят от данък земеделските субсидии до 100 000 лв. За това обаче трябва да получим съгласие и от ЕК. От догодина пред НАП ще се обявяват командировъчни над 1000 лева годишно, но за тях няма да се плаща данък.

Депутатите отхвърлиха повечето данъчните мерки, насочени за изсветляване на ресторантьорския бранш срещу което сектора да запази по-ниският ДДС от 9 процента. Остана само изискването от 1 март ресторантите от по-висок клас да са длъжни да имат ПОС-терминал. Така стои въпросът дали отново няма да се тръгне към вдигане на данъка от на 20 на на сто. 

НАПРЕЖЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА: Взаимни обвинения и упреци към кабинета

Междувременно Народното събрание ще проведе извънредни заседания следващата седмица. В понеделник депутатите ще обсъдят на първо четене проекта на правителството за държавния бюджет за 2024 г., а във вторник се предвижда окончателното гласуване на част от данъчните закони. Причината за отлагането са множеството дадени почивки и спорове днес. Ако има изненади относно данъците, те ще са за финансовия министър Асен Василев, защото се очаква окончателно в пленарната зала да отпаднат голяма част от неговите предложения. Така е възможно дупката в бюджета да бъде 300 милиона лева.