До обсъждане на важните финансови текстове в пленарна зала така и не се стигна

Ново напрежение в пленарната зала. По програма депутатите трябваше да разгледат държавния бюджет, както и данъчните закони за 2024 година. До обсъждане на важните финансови текстове обаче така и не се стигна.

Народните представители днес трябваше да решат как точно да си подредят дневния ред, а именно кога да дойде времето за обсъждане на бюджета и кога на данъчните закони. Трябваше да бъдат направени и предложения от опозизията какво биха искали да се обсъжда. Но в крайна сметка днес стана ясно, че бюджет и данъци днес няма да се обсъждат. Под въпрос е и дали тези две точки ще влязат в дневния ред за утрешното или на заседанието в петък.  Това, което стана ясно от разговори в кулоарите на парламента, е че бюджетът „може би ще се забави”. Междувременно депутатите си дадоха две почивки – едната от които за да се свика извънредна Комисия по енергетиката, за да се решава какво ще се прави с руския петрол.

Денков: Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока

Ехото от вчерашните препирни между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заради рокадите в „Пирогов” отекна в парламента и днес. От изказването на Бойко Борисов стана ясно, че приемането на бюджета ще се забави.

„Това не е нито бойкот, нито на инат. До този момент решенията на Министерския са най-меко казано слаби. Ще послушаме академик Денков - аз съм само един доктор на науките, и ще бъдем много работливи в парламента. И понеже по бюджета има много забележки във всички сектори – просто ще бъдем по-работливи,  а това ще отнеме време”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов съобщи, че вчера с Асен Василев са говорили за Пирогов и самият Василев бил против рокадите там. „Асен Василев лично ми се обади и ми каза, че това са пълни глупости и така не се прави”, допълни Борисов.

Според него,  ако партньорите им в сглобката са искали да се подпише споразумение са щели да го изготвят, а сега го бързат,  защото техните 9 месеца изтичат и решенията след това вече ще се взимат от премиер от ГЕРБ-СДС.  Според ДПС ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сами трябва да решат имат ли нужда от ясен регламент как си вземат решенията.

БОЙКОТ: ГЕРБ-СДС участва единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията

„ Всичко става смешно в държавата. Аз не мога да разбера какво правят управляващите-този цирк трябва да свърши. Дайте да се занимаваме с приоритетите на държавата и да работим за хората. Това става абсолютен цирк. Да видим първо дали бюджетът ще влезе в пленарна зала. Ще наблюдаваме и ще взимаме решения”, подчерта Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

Темата „Бюджет” вдигна градуса и в пленарната зала. Опозицията поиска първо да се разгледат данъчните закони, за да е ясно какви пари може да се харчат.

„Вчера вие мнозинството си блокирахте приемането на данъчните закони в Бюджетна комисия. Хвърляте цяла държава в заложническа криза”, категорична е лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Бюджетът се движи една стъпка след данъчните закони”, посочи от парламентарната трибуна Йордан Цонев, ДПС.

„Призовавам всички колеги, които присъстват, и всички парламентарни групи – да се  отнесат отговорно към бюджета за следващата година”, призова Венеция Ангова, ПП-ДБ.

Засега не е ясно кога ще бъдат гледани в пленарната зала бюджетът и данъците.