Това заяви премиерът преди заседанието на Министрския съвет

Премиерът направи отчет на свършеното до момента. "Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока, в полза на хората и бизнеса и към Европа". Това заяви Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет. 

На фона на чести скандали и разминавания между партньорите в управлението, премиерът отчете - все пак е свършена и много работа.
"Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, ще се изправим и срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Всеки ден. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата - несигурна. Въпреки това показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми", подчерта министър-председателят.

Денков след освобождаването на директора на „Пирогов”: Изненадан съм от агресивната реакция

Денков посочи, че първата задача на кабинета била борбата с инфлацията. „Основната ни цел не беше просто да спрем изтъняването на  портфейла на българина, но и да подкрепим покупателните му способности. Сега инфлацията е най-ниската от две години насам. Въведохме и мерки, гарантиращи най-ниски цени на продуктите от  първа необходимост”, категоричен е премиерът.

Премиерът обяви още - от над 680 мерки заложени в управленската програма повече от половината щели да са факт до февруари. "Коледата на 2023 г. ще е по-добра от 2022 г. Цените на стоките са по-добри от миналата година. Доходите - благодаря нея на бюджета, изпреварват годишната инфлацията. Ново повишение с 11% е заложено за 2024 г.", допълни той. 

Сред успехите на кабинета премиерът отбеляза започналата реформа в правосъдието и възможността за контрол над главния прокурор. И отново подчерта - България е готова да влезе в Шенген. Даден е старт и на строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Само преди половин година контролът върху главния прокурор и Антикорупционният закон изглеждаха като политическа утопия. А вече са факт. И въпреки, че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират", заяви Денков и добави - "Въведохме мащабна децентрализация за общините. Ще получат 1 млрд. лв. през 2024 г., не по партиен принцип, а където има реални нужди. През януари очакваме хеликоптери, а преди Коледа - нови линейки". 

Инвестициите са надхвърлили 6 млрд. лева. Търсят се начини и за справяне с демографския проблем с въвеждането на 24 мерки за отглеждането на деца.

Повече по темата гледайте във видеото.