Откритието хвърля нова светлина върху начина на хранене на древните хищници

Останки на две бебета динозаври са открити във вкаменелост на тиранозавър на 75 милиона години, което хвърля нова светлина върху променящия се начин на хранене на древните хищници, предадоха осведомителните агенции.

Според проучване, публикувано в изданието "Сайънс адвансис", задните крайници на два малки птицеподобни динозавъра, са намерени под гръдния кош на млад горгозавър, близък братовчед на тиранозавъра рекс.

Приключение в "Джурасик парк": Кътче в Боливия - земя на динозаври (ГАЛЕРИЯ)

Авторите на проучването твърдят, че откритието показва, че малките горгозаври са се хранили с непораснали животни. По-ранни фосилни доказателства даваха основание да се смята, че възрастните екземпляри са нападали и изяждали големи тревопасни динозаври, които са живеели на стада.

Доктор Дарла Зеленицки, един от водещите учени в изследването, каза пред Би Би Си, че откритието е "солидно доказателство, че тиранозаврите драстично са променяли начина си на хранене, когато са пораствали".

Показаха открита в Патагония вкаменелост на нов вид динозавър с дълга шия (ВИДЕО)

"Сега знаем, че тези тийнейджъри (тиранозаври) са ловували малки и млади динозаври. Тези непораснали тиранозаври вероятно не са били готови да се втурнат към група от динозаври с рога, чиито възрастни екземпляри са тежали хиляди килограми", казва тя.

Какво не знаем за поведението на динозаврите?

Първоначално вкаменелостите са открити през 2009 г. в днешната канадска провинция Албърта, но са се намирали под скала и затова изследването е отнело години. 

Най-старите фосили на морски влечуги бяха открити в Арктика (СНИМКА)

Първоначалното откритие е направено от служители на Кралския палеонтологичен музей "Тирел" в Албърта.

В Чили откриха останки от нов вид динозавър (ВИДЕО)

Фосил, намерен в Бразилия, може да хвърли светлина върху произхода на динозаврите (ВИДЕО)

 

Източник: Теодора Славянова, БТА