Британски палеонтолог изследва социалния им живот

Дейвид Хоун е палеонтолог, писател и преподавател в „Queen Mary University of London”. Той изследва поведението на динозаврите.

„Тези  животни са толкова чужди и различни от това, което сме свикнали да виждаме днес, но и в цялата история на живота на Земята. Имаме същества, които са по 50-70 тона - огромни хищници, които са фундаментално различни от всичко, което имаме сега. Хората винаги ще се интересуват от странното и необичайното”, разказа Дейвид Хоун.

Наскоро той прави изследване за полета на ранните динозаври и как това може да доведе до развитието на следващото поколение самолети. „Поведението на динозаврите се изследва откакто те са открити, но през последните 15-20 години вече се превръща в самостоятелно изследване. Ако погледнем черепите им и има наранявания отстрани, това се случва, когато рогата се докосват, така че това се случва, само когато двете животни се сблъскват и се бият едно с друго”, разказа още Дейвид Хоун.

Палеонтологът е убеден, че динозаврите са имали сложен социален живот, доказателствата обаче са малко.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.