Вижте къде и как се изработват уникалните фигурки

Едно малко германско градче е родното място на популярни по цял свят елементи за коледна украса. В Грюнхайнихен красивите коледни ангели се произвеждат от над 100 години.

На изящните фигурки верен фен бил самият Уолт Дисни, а шведското кралско семейство ги колекционира и до днес. А производителите им продължават да ги правят на ръка. Чрез машини никога не може да се постигне съвършенство и това отнема „душите” на ангелчетата, казват пред „Дойче веле” хора, занимаващи се с интересния занаят.

Фигурките се изработват от дърво. Всяка от тях има най-малко 14 елемента, като броят им зависи от инструмента, който дадено ангелче държи в ръцете си. След сглобяването ангелите се лакират и рисуват ръчно.

Компанията за производството на известните коледни украшения е основана през 1915 г. от две жени. По това време това е било абсолютно изключение. А самите ангели са измислени през 1923 г. Стават световно известни през 1937-ма на световното изложение в Париж, където печелят златен медал. Дизайнът им почти не се е променил през изминалия век.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.