Това предлага "Електроенергийният системен оператор"

Енергийни магистрали. България с идея за пренос на "зелен ток" между Северна и Южна Европа. Това предлага "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО). Става дума за два нови европейски енергийни коридора, за да се използва максимално ефективно електроенергията, произвеждана от ВЕИ на целия континент. Проектът е включен за разглеждане в 10-годишния план на Организацията на Европейските електропреносни оператори. Ако бъде одобрен, ще бъде предложен за изграждане. 

Във Финландия влезе в експлоатация най-мощният ядрен реактор в Европа (СНИМКИ)

Тодор Tодоров от Екологично сдружение "За Земята" сподели, че България има нужда да увеличи производството на "зелена" енергия. "Можем да изнасяме ток, не само да получаваме. Въглищната индустрия трябва да се запази заради работните места, но е погрешно да се търси тенденция на развитие. Постепенно трябва да се осигури "зеленият" преход", обясни той.

От своя страна Виктор Минчев, член на УС на "Свободен енергиен пазар", посочи, че става дума за разширяване на вече съществуваща магистрала - между Гърция и Германия. "Това е изключително пазарна мярка. Германия има около 60 гигавата солари и вятърни мощности. Това значи, че снабдяват цяла Европа със "зелена" енергия. Те консумират около 40 гигавата в абсолютния пик. Ние имаме 2 гигавата солари и 800 мегавата вятърни мощности. 1/4 от потреблението ни е от ВЕИ инсталации, но това е много малко. "Зелената" енергия би донесла стабилност на икономиката ни", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.