„България не разрушава паметника, тя го демонтира", обясни той

"Визитата на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ е много важна за него, защото дори в Киев започнаха дуели между командващия операцията генерал Евгений Залужни и политическото ръководство". Това заяви Димитър Гърдев, бивш председател на Комисията по външна политика в 46-ото НС предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. 

Зеленски вече е в САЩ

Посещението е важно и в политически и във военен аспект за Зеленски, категоричен е той. "От една страна – трябва да бъдат проведени избори в Украйна през март, но това не е сигурно. От друга – вече има обвързване на военната помощ с реални действия на бойното поле", обясни анализаторът. „Американците са прагматични хора, при тях винаги има един анализ цена-полза”, допълни той. В Киев е изпратена група американски генерали, които да оценят ситуацията и да направят нова стратегия, поясни Гърдев и поясни тезата на украинците, чиято цел е да оправдае исканата нова помощ. 

Тихомир Безлов: Очевидно има различни крила в коалицията ПП-ДБ-СС

За преместването на Паметника на Съветската армия и реакциите международникът поясни, че България не унищожава монумента. „С демонтажа на Паметника на Съветската армия България по никакъв начин не възражда нацизма”, каза по повод реакцията на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за демонтажа. „България не разрушава паметника, тя го демонтира, той ще бъде отново инсталиран, но на друго място. Такива случаи имаме в Източна Европа. Когато става дума за демонтаж, такива резки позиции не са толкова основателни”, обясни Гърдев.