Полицейското присъствие в района остава засилено

Част от фигура от Паметника на Съветската армия в София беше премахната и преместена с кран, пише БТА. Поддръжници на идеята за преместване на монумента аплодираха премахването на първата фигура. 

Малко по-късно кранът беше прибран, а работниците напуснаха мястото. Органите на реда заявиха, че не могат да допуснат граждани в близост до самия паметник. 

Демонтажът на Паметника на Съветската армия: Напрежение, протест и пострадал депутат (ОБЗОР)

Полицейското присъствие на място остава засилено. По-рано днес от СДВР съобщиха, че са предприели действия за денонощно обезпечаване на района около паметника. Областният управител на София - град Вяра Тодева обяви пред журналисти, че се очаква да бъдат демонтирани най-високите фигури на монумента. 

Какво пази историята за Паметника на Съветската армия

Тодева обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. „След което планираме възлагането на обществена поръчка за самата реставрация”, заяви областният управител и припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. 

Източник: Мартина Христова, Марин Колев, БТА