Действията около монумента предизвикаха критика от Москва

Сблъсъци, напрежение и дори пролята кръв при поредния опит за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София. До ескалацията се стигна, след като областната управа на столицата пристъпи към действия.

Сутринта до монумента се появи кран с дълга стрела, която обаче така и не влезе в употреба. Причината - около оградата бързо се събраха защитници на паметника, сред които депутати от БСП и „Възраждане”.

Демонтират фигури от Паметника на Съветската армия (ВИДЕО+СНИМКИ)

При опит на заместник-председателя на БСП Георги Свиленски да пробие огражденията се стигна до нараняване на ръката му. Гледните точки за това кой е виновен за инцидента обаче се разминаха напълно.

„Зам.-областният управител каза, че нямаме право да влизаме. Говорейки си с него на полуотворена преграда, негов служител, засилвайки се от 3-4 метра, се хвърли върху оградата, която се стовари върху мен. Можеше да остана инвалид за цял живот”, коментира депутатът.

От областната управа заявиха, че Свиленски е пострадал в резултат на собствените си действия, опитвайки се да премине през загражденията.

След инцидента със Свиленски представители на БСП отидоха на среща с премиера Николай Денков. Въпреки разговора, те останаха недоволни и заявиха, че на срещата министър-председателят е обяснил, че не е запознат със ситуацията и ще поиска детайли от областния управител на София.

Напрежението около монумента доведе и до поредната блокада на Орлов мост. Защитниците на паметника обявиха, че такива ще са действията при всички опити за свалянето му. До нов скок на напрежението през деня не се стигна, въпреки появилата се информация, че около паметника ще дойдат и привърженици на премахването му.

За сметка на това, политическите духове отново бяха разбунени.

„Имам друго мислене за историята, когато бутат дворци, когато палят паметници на културата. Хората трябва да имат възможност да виждат и лошото”, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Георги Свиленски пострада при конфликт пред Паметника на Съветската армия

„Това е решение, за което се знае отдавна и се правят стъпки в тази посока. Има голямо очакване от обществеността в София то да се случи”, отбеляза Искрен Митев от ПП-ДБ.

Във Facebook профила си Мая Манолова от „Изправи се, България” публикува видео, в което прави опит да разговаря с областния управител на столицата Вяра Тодева.

„Твърдим, че кранът, скелето и останалата техника са поставени и платени в нарушение на закона”, е позицията на Манолова. 

„Народ, който не си пази историята, не я вижда такава, каквато е била, и го е срам от нея – той няма бъдеще”, каза Ивайло Чорбов от „Възраждане”.

От областната управа на София обясниха, че демонтажът ще се извърши на няколко етапа. „Ще бъде доизградено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури”, коментира Тодева.

Протестиращи блокираха центъра на София заради Паметника на Съветската армия

Според скулптора Марин Марков повредата на паметника е заради проникнала влага в бетонната основа на фигурите. „В краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 сантиметра”, отбеляза той.

След като фигурите бъдат свалени и реставрирани, ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство, обявиха от областната управа. Преди дни оттам обаче заявиха, че място за такава мащабна композиция няма.


Москва разкритикува демонтажа на Паметника на Съветската армия. На пресконференция говорителката на външното министерство Мария Захарова каза, че властите в София са пристъпили към „реализация на позорния си план”.

„Нямат никакво оправдание или прошка. Действията им изглеждат особено цинично, на фона на галопиращия ръст на неонацистките настроения в Европа. Положението с чудовищните фалшификации на историята е катастрофално. България отдавна не забелязва това и върви по пътя на реабилитирането на нацизма”, обяснява Захарова.

Въпреки уверението, че до демонтаж днес няма да се стигне, по тъмно ръката и автоматът на войника от постамента все пак бяха свалени с крана.

Репортер: Георги Карамфилов