Той е откаран в болница

Депутатът от БСП Георги Свиленски е пострадал при конфликт пред Паметника на Съветската армия. Той опитал да премине загражданията, за да стигне до монумента. В резултат на това се стигнало до съприкосновение със служител на Областната управа. При инцидента е пострадала ръката му. От УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" уточниха за NOVA, че раната му е обработена и той е освободен.

Свиленски: БСП се представи повече от очакваното на изборите в София

"Човек от областната управа е бутнал оградата около Паметника на Съветската армия умишлено и силово върху Георги Свиленски, и сега той е с разрязана ръка", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя допълни, че в момента пред Паметника на Съветската армия „бият депутати”. Нинова подчерта, че правото на свобода и мнение е потъпкано. „Разрушавайки паметници, рушите историята”, каза още лидерът на БСП.

"Когато идвахме преди няколко месеца, поискахме документи за законността - заповедите за плана за безопасност, за демонтаж. Зам.-областният управител беше във вътрешността на оградата, ние от външната. Полицията ни оказа съдействие да влезем и през входа, където и миналия път влизахме, същият човек каза, че нямаме достъп, а само той има.  Ако е строителен обект и е опасно, тогава защо беше по костюм и без каска? Негов служител, засилвайки се от 3-4 метра, в присъствието на полицията, се хвърли върху оградата, която се стовари върху мен и нарани ръката ми. Подал съм жалби в полицията и съм извадил медицинско. Ще ми бъде предоставено името му, за да подам частен иск. Така човекът ще си понесе отговорност. Как може държавен служител да се хвърля като лумпен в центъра на София? Доколкото знам, той е директор на дирекция. Кого пазят полицаите и на кого е нужно противопоставянето? Борисов, Пеевски, Петков, Терзиев и Христо Иванов дължат отговор. 8% е доверието в българския парламент и 20% от депутатите не искат демонтирането. Призоваваме хората на ежедневни протести. За нас е важна историческата памет", коментира Свиленски. 

"Искахме да влезем зад заграждението. Представител на областната управа избута и прещипа ръката на Свиленски между загражденията. Има над 300 полицаи, те какво пазят? В неофашистки режим ли сме? Кранът най-вероятно не е сертифициран, как ще сваля Паметника на Съветската армия? Полицията пази от хорската любов заповедта на областната управителка? Ние пазим паметта на убитите по време на Втората Световна война. Не сме документи, които да доказват, че паметникът е опасен", заяви Борислав Гуцанов.