Сблъсъци и напрежение заради демонтажа на монумента

Началото на демонтажа на Паметника на Съветската армия в София породи сериозно напрежение във вторник. До него се стигна, след като в ранните часове на деня изразеното преди месеци намерение на областната управа премина към действия, а пред монумента се появи кран.

С аплодисменти: Премахнаха част от фигура от Паметника на Съветската армия

Събраха се защитници на паметника, сред тях - и депутати от БСП и „Възраждане”. При опит на заместник-председателя на БСП Георги Свиленски да пробие огражденията, се стигна до нараняване на ръката му.

В момента в района има засилено полицейско присъствие. Има и КПП-та, а работата по демонтажа е започнала много рано тази сутрин.

70-годишният монумент най-вероятно ще бъде премахнат на части от центъра на София. Все още не е ясно къде точно ще отиде той.

„Отговорът на всички въпроси по темата е 69. Преди точно 69 години паметникът е монтиран в центъра на столицата и 69 години стигат. В крайна сметка този въпрос трябва да се реши. Премахнатата ръка е първата стъпка в тази насока. Символиката я има и беше крайно време софийското небе да бъде освободено от тази заплаха на автомата „Шпагин”, надвиснала над него. Така вероятно Паметникът на Съветската армия вече не е най-високият паметник на Съветската армия в Европа. Подрязан е с толкова, че Будапеща ни води със съвсем малко”. Това заяви в ефира на предаването "Здравей, Бълария" писателят Александър Шпатов, който е част от инициативния комитет за премахване на паметника.

Георги Свиленски пострада при конфликт пред Паметника на Съветската армия

Журналистът и главен редактор на klinklin.bg Калоян Константинов заяви: „Комунистическият режим отдавна е обявен за престъпен. Представете си в Германия или Франция да има паметник на нацистка Германия, най-високият в Париж например, по-висок дори от Айфеловата кула или Бранденбургската врата. И хората да се бият дали да го махнат. Абсурдно е”.

Той изрази надежда още подобни монументи да последват съдбата на този в българската столица. „Това трябва да стане, което не означава да ги претопим, а да ги използваме за образователна цел. Да бъдат преместени и осмислени. Проблемът не е в паметника, а в това, че ние не сме осмислили влиянието на комунизма над България и на една насилническа и окупаторска армия”, посочи още Константинов.

Шпатов пък добави, че тъй като няма място за монумента в Музея на социалистическото изкуство, едно подходящо ново място за него е паркът в близост до летището.

Целия разговор гледайте във видеото.