Комарът, който пренася болестта, е идентифициран и в 22 европейски държави, съобщават от СЗО

Денга се разпространява в Западното полукълбо в невиждани размери от четири десетилетия насам, откакто се води статистика. Експертите предупреждават, че повишаването на температурите и бързата урбанизация ускоряват темповете на заразяване.

Досега в Северна и Южна Америка и Карибския басейн са регистрирани над 4 милиона случая. Това надхвърля предишния рекорд от 2019 г. Експерти от Бахамските острови до Бразилия предупреждават за препълнени клиники и нови инфекции всеки ден. Докладваните смъртни случаи в региона са над 2000. 

"Тази година наблюдаваме най-много случаи на денга в историята", казва Таис дос Сантос от Панамериканската здравна организация, регионалния офис на Световната здравна организация в Северна и Южна Америка. Воденето на статистика е започнало през 1980 г. 

"Пътувай информирано": Мобилно приложение в помощ на българите в чужбина

"Преносимите болести, особено тези, които се предават от комари, са наистина добър индикатор за това какво се случва с изменението на климата", допълва тя.

Лошите санитарни условия и липсата на стабилни здравни системи са допринесли за увеличаването на броя на случаите, но според експерти сушите и наводненията, свързани с климатичните промени, водят до по-голямо предаване на вируса, като складираната вода и проливните дъждове привличат комарите. 

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Пуерто Рико отбелязват, че по-високите температури също така разширяват местообитанието на комарите и помагат на вируса да се развива по-бързо в преносителя. А това води до по-голямо вирусно натоварване и по-голяма вероятност за предаване.

"Тези инфекции са симптом на някои основни тенденции в света", съобщи в интервю д-р Джереми Фарар от Световната здравна организация. "Климатичните промени изглеждат толкова трудни за преодоляване, а толкова много страни се урбанизират, че виждам как денгата и другите заболявания стават все по-чести и все по-сложни за справяне", допълва експертът.

Учени създадоха ваксина срещу вируса Зика под формата на лепенка

Комарът, който пренася денга, е идентифициран и в 22 европейски държави, като локално разпространение на болестта се наблюдава във Франция, Италия и Испания. По данни на СЗО денгата засяга около 129 държави, като приблизително половината от населението на света е изложено на риск.

Вирусът, предаван главно от заразени женски комари Aedes aegypti, може да причини главоболие, треска, повръщане, обрив и други симптоми. Въпреки че повечето заразени хора не проявяват симптоми, тежките случаи могат да доведат до изтичане на плазма и смърт.

През януари СЗО предупреди, че денгата представлява пандемична заплаха и е най-бързо разпространяващото се в света заболяване, пренасяно от комари. Въпреки че съществуват ваксини и специално отглеждани комари, съдържащи бактерия, наречена Wolbachia, за борба с денга, няма специфични лечения за вируса.

"Наистина е важно да говорим по-активно за денгата, тъй като тя се превръща в сериозна заплаха за общественото здраве", казват експертите. 

Източник: Елена Христова, БТА