Учениците имат право да получават по 135 лева месечно

Министерският съвет одобри 328 995 лв. за изплащане на 328 стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца е изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г.

От тях 249 345 лв. се предоставят по бюджетите на 37 общини след постъпили искания в Министерството на образованието и науката за изплащане на 236 стипендии за 2023 г.
6 480 лв. са за стипендии след издадени заповеди на министъра на образованието и науката за ученици в частни училища.

По бюджета на МОН са одобрени 73 170 лв. за изплащането на 86 стипендии на ученици от държавни училища, финансирани от МОН.

Държавата компенсира родителите на деца без място в детските градини

Учениците с изявени дарби имат право да получават по 135 лева месечно стипендия. Тя се отпуска на ученици от VIII до XII клас, класирани до навършване на 18-годишна възраст на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата.

Приетото постановление не води до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2023 година.

Отпускат над 3 млн. лева за лаптопи и специализиран софтуер в училищата

Отделно кабинетът одобри и допълнителни разходи/трансфери за 2023 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г.

Целта е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните творчески заложби.

С постановлението се предлага да бъдат осигурени средства за доизплащане на стипендии на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на ученици от общински и частни училища, които са придобили право на стипендия през 2022 г. и на стипендии и на еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата, придобили право по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2023 г.

Средствата са в размер на 343 620 лева - 306 630 лева са за подпомагане на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата. А 36 990 лева са за ученици от общински училища.

Необходимите средства са в рамките на разчетените за тази дейност средства в централния бюджет за 2023 г.

Източник: Пресцентър МС