Поискаха документи за демонтажа на Паметника на Съветската армия

Група представители на БСП нахлуха в областната управа на София. Те твърдят, че са им обещани документите, на база на които се е пристъпило към демонтаж на Паметника на съветската армия. Към момента обаче такива не са им предоставени.

А демонтажът на паметника продължи и днес. Премахнати бяха 3 елемента – торсът на съветския войник, част от ръката на друга фигура, както и торсът на майката, държаща дете.

Напрежение в парламента, депутати окупираха трибуната (ВИДЕО)

В опит да получат документите, доказващи повредите върху Паметника на съветската армия, депутати от БСП отидоха да се срещнат с областния управител на София Вяра Тодева. Но не бяха допуснати в сградата.

„Не може днес Народното събрание да не работи заради областния управител и вие да не ни допускате”, заяви Борислав Гуцанов.  

На входа на областната управа обаче му казаха, че щом няма насрочена среща, не могат да отворят вратите.

Затворените врати обаче не спряха социалистите.

Пристигайки пред деловодството на областната управа, депутатите от БСП се натъкнаха на още една заключена врата.

„Имаме уверение от премиера, че веднага след срещата ни с него, той ще нареди да ни се пратят документите. Минаха вече 48 часа”, обясни  Борислав Гуцанов.

„Отказват контакт с нас, аз и моите колеги имахме комуникация само с господин Чичков”, заяви Иван Ченчев.

Полиция, двойни ограждения и протест: Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия (ОБЗОР)

Скоростното демонтиране на три елемента от фигурите върху постамента в рамките на един ден отново предизвика разнопосочни обществени реакции.

Остава въпросът за какво ще се използва освободеният от паметника терен. Според кмета на район „Средец” най-добрата идея е да се превърне в парк.

Репортер: Георги Карамфилов