Ще пазят скулптурите с въоръжена охрана в тайна локация

Протест в защита на Паметника на Съветската армия и КПП-та около монумента. Втори ден продължава демонтажа на елементи от него, въпреки политическите спорове по темата. От БСП и "Възраждане" поискаха референдум за бъдещето на паметника. А в Министерството на културата нямат отговор къде всъщност ще бъде преместен. След като снощи беше отрязана ръката с шмайзера, рано тази сутрин Паметникът на Съветската армия отново беше обграден - от работници, които продължиха да премахват части от композицията.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Тази сутрин съм тук, за да видя небето над София по-свободно. Без този размахан над всички български институции заплашителен шпагин”, заяви Марта Георгиева, общински съветник от ПП- ДБ-СС.  

Общински съветници от "БСП за България" и "Възраждане" поискаха отмяна на решението от март за премахване на паметника. И местен референдум за бъдещето на монумента.

„Те дойдоха с ангажимента и високопарните слова, че ще демонтират модела на ГЕРБ в Столичната община.  Единственото, което направиха е, да започнат с демонтажа на паметта”, категоричен е  Иван Таков, общински съветник от "БСП за България".

„Честит ни фашизъм! Преходът след 34 години доведе не до демокрация, а до фашизъм. Защото снощи започна унищожаването на паметника. Те му казват демонтаж, но той не е такъв”, подчерта Деян Николов, общински съветник “Възраждане”.

Кога ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия и какво ще има на негово място?

Искането за референдум обаче влезе в политическия лабиринт на Общинския съвет. Защото докато съветниците не успеят да си изберат председател, няма как докладът да бъде разпределен по компетентните комисии и да се проведе допитване. Междувременно премахването на паметника беше атакувано и пред съда.

„Наистина е варварско и талибанско поведението на управляващите по нарязването на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия. Но в случая това, което е важно за съда е, че тези действия по демонтиране и рязане се извършват без законово основание и без съответен административен акт”, категорична е Мая Манолова, коалиция "Левицата".

От БСП настояват утре да има изслушване в Народното събрание на двама министри - на културата и регионалното развитие. Министърът на културата Кръстю Кръстев изрази готовност да бъде изслушан в Народното събрание по темата с премахването на монумента. 

На протеста пред монумента дойдоха лидерите на БСП Корнелия Нинова и на „Възраждане” Костадин Костадинов. По думите на Костадинов, ако Столичният Общински съвет не може да свика местен референдум, то в правомощията на президента е да насрочи национално допитване, на което хората да решат дали паметникът да бъде премахнат от центъра на София или не. 

Кадърът с вече отрязаната ръка с автомат от скулптурата на Паметника на Съветската армия повдигна въпроса- ще бъде ли възможно реставрирането на монумента. Според областния управител, който ръководи процеса, изрязването на елементите не е проблем.

„Съгласно изразеното становище от скулптора, той е дал препоръки за точките за захващане, тъй като самият паметник е монтиран на части. Така че -  максимално ще се придържаме свалянето да става поетапно, съгласно начина, по който са монтирани фигурите”, подчерта Вяра Тодева, областен управител на София.

С аплодисменти: Премахнаха част от фигура от Паметника на Съветската армия

И докато демонтажът вече е в ход, все още не е ясно къде отиват фигурите. Дали ще има място и къде ще бъдат поставени фигурите от монумента  в Музея на социалистическото изкуство не стана ясно и  днес. Директорът на музея отказа да коментира темата за NOVA и заяви, че този въпрос трябва да се отправи към политиците.

Екип на NOVA влезе в двора на музея, където би трябвало да пристигнат елементите от паметника. Все още теренът не е готов за това. Тайна остава и локацията, на която скулптурите ще бъдат съхранявани до започването на реставрацията.

„От съображения за сигурност не мога да кажа местонахождението. Това ще е държавен имот, който се управлява от областния управител и е под въоръжена и периметрова охрана”, каза Вяра Тодева,  областен управител на София.

Георги Свиленски пострада при конфликт пред Паметника на Съветската армия

Ясно е обаче, че демонтажът с кран струва на държавния бюджет точно 24 114, 72 лв.  40 000 хиляди са платени за скелето около монумента. Крайната сума може да набъбне до 250 000 лева. А в парламента, от БСП поискаха заместник-областният управител Георги Чичков да подаде оставка, след като публикува снимка в социалните мрежи с вече отрязания елемент от паметника.

 „Нали знаете такива снимки кой си прави? Трофей! Този човек няма място в държавната администрация.”, категоричен е  Георги Свиленски, БСП.

От пресцентъра на областния управител заявиха за NOVA, че не виждат мотив Чичков да напусне, защото снимката била отправена към техниците, работещи по демонтажа.

Репортери: Софи Цветкова, Иван Кънчев