Коментар на журналиста Костадин Филипов и политолога Мариян Карагоьозов

ЕС се обърна към Западните Балкани с призив за помирение и регионална стабилност. На срещата в Брюксел членките приеха пътна карта за присъединяването на страните. Шест от тях ще получат финансова подкрепа от ЕС, вместо пълноправно членство на този етап.

"Шарл Мишел на няколко пъти каза, че страните от Западните Балкани ще влизат в ЕС по заслуги. Това показва, че блоковият подход на присъединяване няма да се реализира. Шестте държави от региона са на различен етап от процеса за присъединяване към Алианса. За РСМ е ясно - преговори започват след конституционни промени. Очакваната покана към Молдова и Украйна беше притеснила Балканите, защото изпреварват страните от региона. Затова шестте милиарда целят да успокоят обстановката", обясни журналистът Костадин Филипов. 

Брюксел: РС Македония ще започне преговори с ЕС, когато приеме конституционните промени

От своя страна политологът Мариян Карагоьозов изрази мнение, че европейската политика към Западните Балкани страда от два основни проблема. "Първият е, че се говори за "принцип на регатата" - държавите започват от една точка и всяка напредва според собствените си заслуги. Вторият - че се говори за присъединяване като блок. Най-често ЕС проявява интерес към региона заради възникнали проблеми, но когато те утихнат, интересът отслабва. ЕС отдавна инвестира в изграждане на капацитет в администрацията на страните от Западните Балкани. Отпускани са средства от по над 1 милиард на държава, но проблемите остават. Сред тях са високата безработица, големите социални неравенства, корупцията, върховенството на закона", отбеляза той.

Целия разговор гледайте във видеото.