Дървесината създава изключителни проблеми при избухване на пожари

Горските пожари по света стават все по-унищожителни. В американския щат Колорадо горските екипи работят за намаляване на риска, предава . При подрязване на гората останалите дървени стърготини и трупи създават допълнителни условия за разгаряне на огъня.

Лесовъдите от град Боулдър правят опити как тази дървесина да изчезне по-бързо. Те прилагат метода на гъбите.

В Mycology Center Boulder Mushroom основателят Зак Хедстрьом се грижи за десетки малки панички, в които има местни диви гъби. Той разказва, че култириват щамовете и ги изучават.

Учени: Голяма част от некартотекираните растения по света вече са застрашени (ВИДЕО)

Големите горски пожар могат да  направят почвата податлива на кални свлачища. Хедстром казва, че новите разсади имат по-добър шанс да стабилизират изгорели площи, ако гъбите се смесят с почвата за засаждане. Микоризните гъби помагат на растенията да споделят вода и хранителни вещества, казва Зак. Възстановяването на един хектар гора може да отнеме един тон гъби. За да създаде достатъчно, екипът на Хедстрьом добавя малки дози към стотици торби от смес за отглеждане на растения. В рамките на дни торбите се пълнят с гъбички, готови за „борбата“ с горските пожари, разказват от Voice of America (VOA).

"ГРАД НА ГЪБИТЕ": Уникална атракция привлича туристи от цял свят в Гърция

Във вечнозеления щат Колорадо купчините дървесина увеличат рисковете от бързо и лесно разпространяване на огъня. Лесничеят Джеф Рейвид ускорява разлагането на дървесината с диви местни гъби.

Пионерите в това откритие се надават да помогнат на повече хора при борбата им с горските пожари.

Източник: Voice of America (VOA)