Преди 8 месеца Светлозар Раянов потроши благодарствената плоча на монумента

Демонтажът на Паметника на Съветската армия продължава. Преди осем месеца Светлозар Раянов – доктор на естествените науки, завършил в Дрезден, хвана шесткилограмов строителен чук и потроши благодарствената плоча на монумента. Тогава той беше арестуван.

„Дойде краят на едно дело, което продължи доста дълго време и костваше много усилия на нашата прогресивна общественост. Накрая желанието на една голяма част от нашето общество се сбъдна – този паметник да бъде демонтиран. Приветствам демонтажа, защото съм показал своето отношение към този монумент - с чука”, каза той.

Мъжът, счупил плочата на Паметника на Съветската армия: Не се срамувам и не съжалявам!

Решението да счупи благодарствената плоча Раянов обяснява, че било импулсивно. „В първите дни на войната реших, че това вече не мога да го понеса и трябва да направя нещо. Бях поканил няколко мои приятели да дойдат с мен, но те започнаха да ме разколебават да изчакам. Тогава си купих чука, който чакаше една година. Когато войната направи година и Путин заяви, че с всички средства ще доведе тази война до победа, и когато на предишния ден Митрофанова отиде да поднася цветя на този паметник – това не можах да го преглътна и личният ми гняв ме поведе, без да питам никакви приятели. С няколко удара успях да счупя две от плочите, на които пише една нагла, тлъста, безочлива лъжа. След това ме разпознаха и бях арестуван”, допълва мъжът.   

Когато счупил плочата, изпитал удовлетворение. „Казах си, че съм направил това, което исках. Срещу мен беше заведено дело. Но през това време Общинският съвет на София взе решение за демонтажа на паметника. Изглежда това е повлияло на решението на следователите. Някак не върви да бъде обвинен човек, който вече е започнал демонтажа. Това са моите догадки, но ми се обадиха, че следствието е прекратено”, обясни Раянов.

Речта на Путин предизвикала мъжа, счупил плочата на Паметника на Съветската армия

Той не се възприема като човека, започнал демонтажа на Паметника на Съветската армия. „Преди мен, години наред, е имало усилия от много хора. Инициативи, протести, хвърляне на боя, рисуване по него. Аз съм само един от многото във върволицата от хора, които през годините са изказвали своето несъгласие с тази неистина, че Съветската армия е освободителка”, уточнява докторът на естествените науки.

„В България ролята на тази армия е, че доведе един мракобесен комунистически режим, който потъпка всякакви надежди на българския народ след Втората световна война, че ще дойде едно по-справедливо общество”, смята още Раянов.  

Според него много късно и отчасти справедливостта е възтържествувала с демонтирането на Паметника на Съветската армия. „Да не забравяме, че в България има още много такива монументи. Те са навсякъде, над главите на всички. Тези паметници трябва да бъдат премахнати, защото отразяват една епоха, в която резултатът за България е бил негативен”, заключи Раянов.

Историята на модела, който е позирал за изработката на една от фигурите на паметника, гледайте във видеото.