Светлозар Раянов застана пред камерата на NOVA

Само по NOVA говори мъжът, счупил плочата на Паметника на Съветската армия в София. 61-годишният Светлозар Раянов е категоричен, че не се срамува и не съжалява за постъпката си. Признава обаче, че се страхува, защото от вчера чете много крайни коментари по свой адрес.

„Мотивира ме моята непримиримост към войната. Мотивира ме речна на Путин, който втвърди тона в тази война, както и действията на г-жа Митрофанова, която поднесе цветя на този паметник в навечерието на годишнината от войната. Спонтанно реших, че трябва да направя нещо, да изразя своите огорчение и възмущение”, каза пред камерата на NOVA Светлозар Раянов. Той работи като преводач от немски език.

Разбиха плочата на Паметника на Съветската армия в София (СНИМКИ)

Решил го спонтанно предишната вечер. Казва обаче, че нарочно не отишъл през нощта, а на следващата сутрин около 9:30 часа. „Надписът на тази плоча е историческа лъжа”, категоричен е Раянов. Осъзнава, че това е вандализъм. „Съжалявам, че се стигна дотам да нямам друг морален избор, освен да го направя. Нямах друг избор. Направих го от морални съображения”, категоричен е той.

61-годишният мъж казва, че не е искал да разруши паметника, а да премахне благодарствената плоча, на която пише "На Съветската армия освободителка от признателния български народ". „Аз искам да разруша посланието в плочата”, твърди Светлозар Раянов.

След като ударил с чук плочата се качил в колата си и потеглил към вкъщи. Разказва, че 10 минути по-късно получил обаждане от служител на МВР. Признал за стореното, защото бил заснет от камери. По молба на полицая Раянов се върнал при паметника, за да бъде арестуван.

ГЕРБ иска премахване на плочата на Паметника Съветската армия

Счупените плочи станаха и повод за нови политически спорове - трябва или не да бъде премахнат Паметникът на Съветската армия. От ГЕРБ поискаха плочата на паметника да бъде премахната. „Достатъчно разделения има на българския народ, за да всяваме още такова. Точно на нас не ни отива да го правим, трябва да търсим каузи, които да обединяват. Паметниците са историята на нашата държава”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Последната дума за премахването на плочите ще е на областния управител на столицата. По случая вече е образувано досъдебно производство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.