Има задържан по случая

Счупиха плочата на паметника на Съветската армия в София. На нея пише „На съветската армия освободителка от признателния български народ". От МВР съобщиха, че за вандалската проява е задържан мъж на 61 години. Той е бил с чук в ръка, като полицията е установила 2 счупени плочи на фасадата на монумента, потвърдиха за NOVA от СДВР.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По първоначална информация посегателството било форма на протест заради войната в Украйна. Припомняме, това е поредната вандалска проява срещу паметника на Съветската армия, за който мнозина български граждани смятат, че трябва да бъде премахнат.  

От посолството на Русия у нас излязоха с официална позиция по случая. "С богохулната си постъпка вандалите оскърбиха не само подвига на съветските воини, освободили България от нацизма, но и хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за „кафявата чума” в света.Системната работа по пренаписване на миналото, заличаване на ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия, демонизиране на всичко руско не можеше да доведе до друг резултат, освен да възпитава поколения, за които няма нищо свято", се казва в изявление на Facebook страницата на посолството. Оттам призоваха българските власти да накажат виновните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.