Разказва „Дойче Веле”

И в Нидерландия Дядо Коледа или Синтерклаас е особено популярен сред децата. Там обаче, както и в много други страни, той носи подаръци не на Коледа, а на 6 декември. В Нидерландия Дядо Коледа има помощник - Пит. Той е известен и като Черния Пит. Но лицето му, което първоначално е боядисано в черно, днес се приема за расистко.
 
Черния Пит датира от средата на 19 век. Тогава Нидерландия е колониална сила, забогатяла отчасти от търговия с роби. Днес Черния Пит е противоречива фигура. Проучванията показват, че мнозинството от нидерландците смятат, че трябва да бъде променен. В Заандам например вече го няма напълно. Там е Рус Пит, който се цапа от катерене в комина.
 
Активистът Куинси Гарио води кампания срещу Черния Пит повече от 10 години. Как и защо – гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 13.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.