Разказва „Дойче Веле”

Те са твърде далеч от пътя и никой вече не иска да живее там. Те са стари, изоставени, планински села в Централна Италия. Но едно от тях започва да привлича туристи. Село Санто Стефано ди Сесанио се намира на хълмовете на Абруцо на около 2 часа път с кола от Рим. Почти се е превърнало в призрачно, когато един милионер го забелязва и променя.
 
В началото на 20 век Санто Стефано де Сесанио
е просто село с около 1500 жители, но мнозина се преместили в градовете заради по-добри възможности за работа. Останали само 100 души. През 90-те години селото е открито от милионера Даниеле Килгрен.
 
Попада на мястото съвсем случайно и решава да инвестира около 5 милиона евро. Изкупува къщи и ги превръща в хотел, чиито стаи са разпръснати из селото. Проектът му стартирал през 2005 година.
 
Предприел и други мерки, които също трябвало да привлекат нови жители. През 2020 година селото предлага месечен бонус на хората, които се преместят тук.
 
Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.