"За много от проектите ще имаме пари до 31 декември, след това минават на общински пари", обясни кметът

„Дългът на всеки пловдивчанин за година е нараснал от 129 на 290 лева. Много заеми са взети (от общината), отишли са за различни проекти, надявам се държавата да помогне за тяхното довършване. Дойде ред и на големите спортни съоръжения – стадион „Ботев”, стадион „Локомотив”, ремонт на концертна зала, гарантирано от Министерство на културата, ремонт на кино „Космос”. Във всички направления ще търсим финансиране от държавата”. Това заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

Протест срещу изграждането на втори гребен канал в Пловдив

„Ревизията на предишното управление е необходима дотолкова, доколкото тя е искана от Общинския съвет. Данните за тази ревизия трябва да бъдат оповестени. Потенциалът на Пловдив в последните 4 г. не беше използван”, категоричен е Димитров.

Съдът потвърди запора върху акциите на Община Варна от Пловдивския панаир

За Пловдивския панаир той припомни, че сега има запор на акциите му. „Помня как роднини от чужбина го даваха като пример за развитието на българската икономика”, обясни той и заяви, че ще изчакат решението на съда.

„Финансирането на много от европейските проекти приключва в края на годината. За много от проектите ще имаме пари до 31 декември, след това тяхното финансиране ще бъде от Общинския бюджет. Ще имаме санкции за някои проекти”, каза Костадин Димитров.

За децентрализацията на местната власт той обясни, че го разбира като делегиране на права и отговорности. „Надявам се с районните кметове да имаме добър диалог. Когато имаме конкретен проблем на терен, ще делегираме права и отговорности, за да бъде решаван по-бързо. Подкрепям идеята за децентрализация”, обясни Димитров.

„Помощта на държавата е изключително важна. Ако ни бъдат отпуснати средства, ще бъдат освободени пари на общината към отделните изпълнители. Силно се надявам да бъдем подкрепени от държавата”, заяви кметът на Пловдив. Приоритетите в неговия мандат са речното корито, развитие на културата, на спорта, на местните хълмове, които да са обект на национален и международен туризъм.