Случаят ще се окаже проблем за усилията, които България полага да влезе в Шенген, заяви Дерменджиев

Корабът „Верила”, който е собственост на "Параходство Български морски флот”, е задържан на пристанище в Ирландия. Причината за това е проверка на местните власти по подозрение, че на борда има немалко количество наркотици. 

Намереният кокаин се оценява на 21 милиона евро. Но при обработката му и пускането на черния пазар цената му значително нараства. Пратката с наркотика е била в непромокаеми торби, към тях имало прикрепени спасителни жилетки и GPS предаватели. Към този момент целият екипаж на кораба е задържан и разпитван от ирландските власти. Арестувани няма. 

По информация министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на "Верила" има 17 българи и един украинец. Ирландските власти са поискали от нашето вътрешно министерство да потвърди самоличността българите. 
„Количеството кокаин е малко повече от това, което вие казвате – 500 кг. В момента имаме информация, че са задържани”, заяви Калин Стоянов.  

Външното ни министерство е поискало пълна информация за случая. „Министерството на външните работи е във връзка с всички, които имат отношение към дадената ситуация, но докато не разполагаме с цялата информация, много трудно би било да кажем каквото и да било”, каза Мария Габриел.

Наш кораб, плаващ под малтийски флаг, задържан в Ирландия по подозрение в трафик на наркотици

Корабът „Верила" се намира на пристанище Фойнс в Ирландия, след като преди 12 дни е тръгнал от Монреал, Канада.

Капитан Александър Калчев потвърди за NOVA, че властите проверяват плавателния съд за трафик на наркотици. Той заяви, че ако всичко това се докаже, от компанията осъждат подобни действия и се надяват виновните да понесат цялата тежест на закона. 

Според специалиста по международно право и арбитраж Ивайло Дерменджиев случаят ще се окаже проблем за усилията, които България полага да влезе в Шенген. А за да следи случаят от близо държавата ни би трябвало да изпрати свой представител в Ирландия.
„Говоря за Министерство на външните работи и за Министерство на вътрешните работи също. Защото в крайна сметка това са неща, които засягат цялата държава”, обясни Ивайло Дерменджиев, председател а Висшия адвокатски съвет. 

Очакванията са екипажът да бъде задържан, докато се установи кой и за къде е превозвал кокаина.

Наш кораб, плаващ под малтийски флаг, задържан в Ирландия по подозрение в трафик на наркотици

От ирландската национална полиция изпратиха информация до NOVA.
„На 19 декември 2023 г. данъчни служители са се качили на борда на кораба „Верила” и са извършили претърсване за насипни товари. Служителите са идентифицирали и конфискували приблизително 300 кг кокаин на приблизителна стойност 21 млн. евро.

Специализирани екипи за откриване на наркотици, подпомагани от кучета, продължават да претърсват кораба. Ирландската полиция работи в тясно сътрудничество с данъчните служители.  Разследването се ръководи от екипите за борба с престъпността в гр. Лимерик. Те са подпомагани от отдела на регионалното звено за въоръжена подкрепа, Националното бюро на Гарда за наркотици и организирана престъпност (GNDOCB), както и международните агенции, включително MAOC(N).

Към момента няма извършени арести. Разследванията продължават, предават от полицията”.

Има ли информация за състоянието на българина, евакуиран от „Руен”

 NOVA получи официалната позиция на "Параходство Български морски флот“ АД.
„Към настоящия момент „Параходство Български морски флот“ АД не разполага с информация от ирландските власти във връзка със задържания кораб. Известно ни е единствено, че се провежда специализирана полицейска акция по претърсване на кораба във връзка със съмнения за участието му в наркотрафик.

Ако това бъде доказано по съответния надлежен ред, то ще представлява тежко престъпление и същевременно грубо погазване на ценностите, вътрешните правила, политики и процедури на „Параходство Български морски флот“ АД, което е дружество със 131-годишна история и с безупречна репутация в международното търговско корабоплаване.

Ръководството на „Параходство Български морски флот“ АД ще окаже пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина, като се надява по отношение на виновните лица да бъде приложена цялата строгост на закона и те да изтърпят съответните наложени наказания”.

Това не е първият случай, в който български кораб е задържан за трафик на наркотици. През 2012 г., на 40 метра от брега на Испания властите откриват близо 4 тона кокаин на борда на кораба "Свети Николай". Капитанът му беше осъден на 9 години затвор.

„Имахме преди 15 години замесен българин на яхта, който лежа мисля във френски затвор. Тази търговия, тя върви от много години. Нали се досещате тези наркотици които се разпространяват в цяла Европа, от къде се появяват. Ясно е, че тя си върви”, посочи Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани.

Повече гледайте във видеата.