Сънародникът ни е настанен в болница

Индийски военен кораб е евакуирал един от българите на борда на „Руен”. Индийците първоначално са прегледали сънародника ни, а след това се решили, че е необходимо да бъде настанен в болница.

Един от българските моряци на „Руен” е приет в болница

Евакуацията на българския моряк остава в тайна. Официалните институции са лаконични около извеждането му от индийските военноморски сили. Премиерът Николай Денков заяви, че рискът не е изключен.

„Естествено, че сме притеснени, но имаме връзка с хора и институции, които са наблизо. Работим за успешна развръзка”, поясни министър-председателят.

Състоянието на българина остава неясно, но от съобщение на Параходство „Български морски флот” се разбира, че индийският медицински екип е взел решение да бъде настанен в лечебно заведение. От компанията собственик обясниха, че при извънредни ситуации има разписани международни правила.

„Има конкретни международни процедури, записани в радиосигналните книги. Всичко е стандартизирано като в армията”, коментира директорът на БМФ Александър Калчев.

Йеменските хуси не възнамеряват да спрат нападенията в Червено море

За да се стигне до свалянето на българина от борда, е получено съгласие от пиратите. Според капитан Васил Данов това е добър знак.

„Пиратите не са длъжни и много рядко са се съгласявали с международното морско право. Затова, в старите времена, когато са ги хващали, не са ги съдили, а направо са ги бесели по мачтите”, уточни той.

Точното местоположение на „Руен” е известно на властите. Според Данов откупът, който ще бъде поискан за кораба, може да се равнява на няколко десетки милиона долара. „Обикновено, пазарлъкът се прави на тихо - без посредници и без камери. Наемат се скъпоплатени адвокати и фирми. Това е бизнес от десетилетия”, добави капитанът.

Припомняме, че „Руен” беше отвлечен на 14 декември от сомалийски пирати. По последни данни корабът се намира край бреговете на Сомалия. На борда остават седем български моряци и екипаж от Ангола и Мианмар.