Гласуването на текстовете се проведе в три заседания тази седмица

За първи път от две години насам на 1 януари ще имаме редовен бюджет. Маратонът по гласуването му продължи десетки часове извънредни заседания през последните две седмици.

Основните параметри:

Предвиждат се приходите да са 6 милиарда по-малко от разходите, но бюджетната дупка ще остане в рамките на 3%, за да спазим изискванията за приемане на еврото. Прогнозата е животът ни да поскъпне с под 5 на сто. Новият дълг, който държавата може да тегли, е почти 12 милиарда лева.

„Бюджетът е реалистичен, но ще е труден за изпълнение”. Такова е мнението на финансовия министър Асен Василев.

Депутатите приеха да се предоставят допълнително 68 млн. лева в бюджета за 2024 година за сектор „Култура”. Освен това си отпуснаха 4 млн. лв. за ремонт на НС и допълнителни 2 млн. лева за персонала на БАН. Народните представители не приеха предложението на ИТН да намалят партийните си субсидии на 1 лев. Ресорната комисия отхвърли и предложението на ИТН за връщане на 20% ДДС на ресторантьорите. За сметка на това депутатите приеха увеличение на средствата на НЗОК за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн. лв.

Бюджет 2024: По 300 лв. за всеки ученик в 1, 2, 3, 4 и 8 клас

Депутатите решиха да дадат допълнителни средства в размер на 100 000 лв. за Добруджанския и за Тракийския научен институт. Парламентът прие и предложението за създаване на Фонд „Стамболов”, с който да се финансират магистрите ни в чужбина. Той ще е на стойност 5 млн. лв.

В Бюджет 2024 е предвидено и увеличение на заплатите на работещите в НСО с 11 млн. лв. Капиталовите разходи за догодина ще бъдат в размер на 9 994 003 млн. лв., решиха нароните представители. НС прие предоставянето на ваучери на храна да става на електронен носител.

Хазартът ще плаща по-високи такси от догодина. Решението председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев защити с правото на държавата да вдига данъци. От бранша предупредиха, че предстоят фалити и уволнения на работници. „Таксите са вдигнати между 2 и 4 пъти, но не мисля, че ще видим хора от хазартния бизнес на трудовата борса”, коментира Асен Василев.

Депутатите се скараха за съдбата на детската болница, въпреки че за нея пари не са записани в бюджета. Напрежение предизвика и това чия всъщност е идеята детската болница да се запише в план-сметката на държавата. Спорът се оказа полезен. Партиите, подкрепящи управлението, в крайна сметка задължиха здравния министър да ускори строителството и да се отчита какво е свършил.

Видео: БГНЕС

Минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвиден за заемане от държавен служител за 2024 г. става 933 лв. Народните представители решиха размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2024-2025 г., да е 300 лв. Минималният размер на фискалния резерв до края на 2024 г. ще е 4,5 млрд. лв., а максималният размер на държавния дълг към края на 2024 г. няма да надвишава 48 млрд. лв.

Тагарев: Бюджетът за отбрана се увеличава с 800 млн. лв.

Сериозен спор предизвика и темата дали да се индексират вече сключени договори за строителство на пътища, като увеличението достига до 50%. Това доведе до разделение между ПП и ДБ. От ДБ се обявиха против идеята.

Народните представители приеха максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината, да е в размер на 11,7 млрд. лв. Според новия бюджет електроенергията за училищата, детските градини, храмовете и манастирите преминава на цените на регулиран пазар.

Народните представители отпуснаха 54 млн. лв. за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, както и 5 млн. лв. за изграждане на нов кръвен център.

Източник: БГНЕС