Коментарите на президента по отношение на Конституцията отразяват пристрастия, каза премиерът

Решението на Нидерландия, която формално премахна всички пречки пред България за Шенген, е било очаквано. Това коментира премиерът Николай Денков пред журналисти.
 
„Това ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия за окончателно решение”, заяви Денков.  
 
Той отговори и на президента, който тази сутрин призова „управляващите в оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане от Шенген”. 

Окончателно: Нидерландия премахна всички пречки пред влизането ни в Шенген

„Преговорите продължават, а Австрия има сериозен проблем с миграцията. Така че всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат в момента”, каза Денков. 

„Преговорите изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна. Ако беше толкова лесно, миналата година служебното правителство да го беше направило. Всякакви коментари от типа какво е можело и какво не е можело, нямат никакво значение в момента”, каза Денков.

Радев: ПП-ДБ и ГЕРБ изнасилват заедно Конституцията и трябва да бъдат държани далеч от властта

 По отношение на Конституцията, Денков каза, че президентът е заинтересована страна.
 
„Ясно е защо се правят промените за служебното правителство. При ситуацията, която имахме в последните две години, се оказа, че то управлява в дълги периоди без парламентарен контрол, поемайки дългосрочни ангажименти, задачи, договори, което не е целта на едно служебно правителство. Целта на служебното правителство е да проведе честни избори”, каза Денков.
 
„Така че коментарите по отношение на Конституцията от страна на Президентството според мен отразяват определени пристрастия. Колкото до епитетите, няма какво да коментирам. А промените са съгласувани както с Венецианската, така и с Европейската комисия”, каза Денков. 

„Ако смята някой, че Европейската комисия „изнасилва” Конституцията, тогава нека да го каже ясно”, допълни премиерът.

Запитан дали ДПС е част от управляващата „некоалиция”, Денков каза, че всеки, който участва в гласувания, участва и във вземането на решения. 

„Тъй като много от важните процеси бяха реализирани през тези почти 7 месеца в Народното събрание - с гласувания, в които са участвали ДПС, както и другите партии, всяка от тези партии със своето гласуване участва или не участва при вземане на дадено решение. Ясно е, че при приемането на Конституцията участваха всичките 165 депутати, които гласуваха положително. Така че нека да не разбираме участието в управлението като еднократен акт. Управлението се случва с всяко решение, което взема НС, МС или някой министър”, коментира Денков.
 
„Ние имаме споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а при вземането на решения, които изискват квалифицирано мнозинство, е съвсем нормално да участва и ДПС”, каза премиерът.