В ябълка на раздора се превърнаха Шенген и Конституцията

Отново остри реплики между президента и управляващите. Държавният глава обвини правителството, че е затруднило приемането ни в Шенген. Той разкритикува промените в Конституцията и т.нар. "сглобка". А на огъня отвърнаха и от двете му съседни сгради - Министерския съвет и парламента.

"Съвсем доскоро лидерите на ПП и ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Певски са корупция, мафия и задкулисие. И трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията? Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шнеген". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди да замине на двудневно посещение в Косово. Така той разпали пореден спор между него и правителството.

"Аз подписах Указа за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ. С това отпада преградата, която правителството и парламентът сами издигнаха по пътя ни към Шенген. Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, но ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, за съжаление е в резултат на дипломатически скандал и натиск от страна Унгария". С тези думи Радев коментира шансовете на страната ни за пълноправно членство в Шенген.

Радев: ПП-ДБ и ГЕРБ изнасилват заедно Конституцията и трябва да бъдат държани далеч от властта

И допълни: "В тази връзка управляващите все още дължат обяснения за ощетяването на националния интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз преупредих веднага с налагането на тази вноска и я дадох на Конституционния съд. И призовавам управляващите поне в оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане от Шенген".

По думите му с много дипломация, усилия и конкретни резултати по време на служебното правителство е постигнат конкретен ангажимент за октомври. "За съжаление, този импулс не бе развит, а напротив - сами се издигаха бариерите по този път. И нека не забравяме нещо важно, че политическото лицемерие има висока цена. И тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса", подчерта държавният глава.

Той коментира и промените в основния закон,с които бяха орязани правомощията на държавния глава. "С промените в Конституцията мнозинството очевидно изпълнява поредния етап от онзи сценарий в злополучния запис на ПП, който много бързо се забрави. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Но мисля, че тези промени неизбежно ще доведат до кризи. Тепърва ще виждаме резултата от това, което те сътвориха, и аз ще сезирам Конституционния съд по тези въпроси", категоричен е Радев. 

Денков: Решението на Нидерландия ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия

Решението на Нидерландия, която формално премахна всички пречки пред България за Шенген, е било очаквано. Това коментира премиерът Николай Денков пред журналисти. „Това ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия за окончателно решение”, заяви Денков.  
 
Той отговори и на президента, който тази сутрин призова „управляващите в оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане от Шенген”. 

„Преговорите продължават, а Австрия има сериозен проблем с миграцията. Така че всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат в момента”, каза премиерът. 

„Преговорите изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна. Ако беше толкова лесно, миналата година служебното правителство да го беше направило. Всякакви коментари от типа какво е можело и какво не е можело, нямат никакво значение в момента”, посочи той.

Борисов за Шенген: Положихме огромен труд и когато питахте за какво е тази сглобка – ето затова се търпим

„Поздравявам Радев, че разбра колко е важно да подпише за таксите за газа. Защото Унгария, през външния министър Габриел, ни уведоми, че таксите по Балкански поток отпаднаха. Убеден съм след разговора ми с Орбан, той това чакаше, днес и Унгария ще се присъедини към нас. И както винаги ще ни подкрепя”, категоричен бе пък Бойко Борисов.

„Въпреки че не се обичаме и харесваме в тази сглобка, променихме Конституцията, променихме съдебната система. Ако не бяхме сменили основния закон по този начин, както Радев го нарече „изнасилване”, а то беше „изискване” – нидерландския парламент нямаше да вземе това решение. Бъдете сигурни”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Повече гледайте във видеото.