Пред камерата на NOVA йомените разказват за интересната си нова длъжност

Оказва се, че когато не охраняват британския крал, неговите бодигардове правят турове за деца и им разказват историята на страната по вълнуващ начин. На една такава разходка беше допуснат и екип на NOVA.

Сред охранителите екскурзоводи е Паша Брикс. Той е служил 33 години в кралския флот. Днес е сред избраните да охранява краля. В Лондон ги наричат йомени. Когато кралят няма нужда от тях, 35-имата охранители на Тауър, сред които има и пет жени, разказват увлекателни истории на посетителите на крепостта.

КУПУВАШ ЖИЛИЩЕ, ПОЛУЧАВАШ КОЛА: Как Великобритания бори имотната криза

„Вършим тази работа от 1485 г. Започнали са обаче да ни броят доста по-късно – от 1826 г. Аз съм йомен номер 408. Най-новият член на нашата гвардия е с номер 422, т.е. от 1826 г. има само 422-ма йомени. Това буквално означава, че много повече мъже и жени са били изпратени в Космоса, отколкото такива, които са станали йомени”, споделя Брикс.

В дните около Хелоуин в лондонската кула се стичат стотици туристи, не само заради възможността да се сблъскат с „духчето“ на някой от убитите в крепостта исторически личности, но и заради увлекателните разкази на охранителите.

Още по темата гледайте във видеото.