Разказва „Дойче Веле”

„Сейнт Мориц” в Швейцария е един от най-красивите зимни курорти в Европа. Намира се на повече от 1800 м надморска височина. Заобиколен е от планински върхове.

Някога „Сейнт Мориц” е бил обикновено селище, а днес там доминират масивните хотелски сгради и магазините с луксозни артикули.

Зимният туризъм там е резултат от облог между собственика на хотел и Йоханес Бадрут и група от четирима летовници от Англия. Той им предложил да се върнат и зимата и ако не им хареса, той ще плати пътуването. А ако им хареса, могат да останат безплатно в хотела му. В резултат „Сейнт Мориц” се превръща в популярна туристическа дестинация през зимата.

Днес там редовно се провеждат международни състезания. Дори езерото там се използва за едно доста необичайно събитие – турнир по поло. През декември всяка вечер трябва да е минус 30 градуса в продължение на седмица, за предпочитане без вятър. Така езерото замръзва. След това има от половин до 1 метър сняг.

Повече гледайте във виеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.