Продажбата на отнените превозни средства започна

Започнаха продажбите на автомобили, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори. След като автомобилите са отнети с решение на съда, те се превръщат в държавна собственост.

Държавата като собственик има пълните права да се разпорежда с вещта и съответно да реши да продаде ли съответната кола или да я запази, за да послужи на някой от органите ѝ. Така, оказва се, по-хубавите, нови и здрави автомобили може никога да не се обяват на търг, а за публична продан да бъдат обявени само старите и скъпите за поддръжка.

Старт на продажбите на автомобили, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори

Темата в студиото на "Здравей, България" по NOVA коментираха адвокатът Силвия Петкова и бившият директор на КАТ Тенчо Тенев.

„При каране на чужда кола това, което на практика се случва е, че когато бъде хванат един шофьор в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества – автомобилът се иззема като веществено доказателство, оценява се, след което се връща на правоимащия. Вече, с постановяването на присъдата, съдът присъжда равностойността на този автомобил”, обясни Петкова.

„Един автомобил струва 2500 лева, да кажем, и 2500 лева трябва да плати пияния или дрогиран водач, който е шофирал. Реалният собственик си получава автомобила след оценката”, посочи още тя.

„Има спад на водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици и то благодарение на и на вашия ефир, тъй като в течение на годината от момента, в който влезе в сила законът за конфискация на автомобилите, с вас и заедно с нашите експерти говорихме, прокламирахме и това даде доста положителен резултат”, смята Тенев.

Според него малко, но забележимо са намалели тежките пътно-транспортни произшествия, както и употребата на алкохол и наркотични вещества във високите стойности. Намаляването на пияните и дрогирани шофьори на пътя обаче не е единственото, което влияе за намаляване на инцидентите.

„От 6400 тежки ПТП-та, 6000 са от водачи, които за първи път се сблъскват с пътната обстановка и правят първото си нарушение. Там са неправилните маневри и превишената скорост. Това означава, че имаме пропукване в системата, която подготвя водачите”, коментира още Тенев. По думите му на магистралите има най-малко произшествия със загинали хора. По-мрачна е статистиката за първокласните и второкласните пътища извън населените места.

Повече по темата гледайте във видеото.