На 15 януари в Бургас се отварят офертите за две коли

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени. Пет месеца след промените в Наказателния кодекс, които задължиха съда да отнема автомобилите на доказано пияни и дрогирани шофьори, идва ред на първия публичен търг.

На 15 януари в Бургас се отварят офертите за две коли. Едната е на повече от 24 години, с начална цена 1 200 лева, а другата - на над 27 г. за 1 000 лв. "Предложенията се подават предварително", заяви Станислав Христов, директор на дирекция „Държавни вземания”, НАП.

Латвия дарява на Украйна иззети коли за почти 1 милион евро

Оказва се не всички отнети автомобили ще бъдат пускани на търг. "За автомобилите, които са в по-добро състояние, има възможност да бъдат използвани от държавата. Държавата, като собственик, първо прави преценка дали колата няма да послужи на някое държавно ведомство", обясни той. 

Враца е следващият областен град, който обявява за продан две коли и един мотор. "Всички автомобили са стари. Произведени са преди 2000 г.", добави Христов. 

И докато наддаването за отнетите возила започва, все още е рано да се оцени резултатът от мярката, твърди адвокат Людмил Рангелов. "За един човек, който може да си позволи да шофира след употреба на алкохол и наркотици, тази превенция наистина е доста закъсняла", поясни той. 

Продават на търг конфискуваните автомобили от пияни и дрогирани шофьори в Бургас

В търговете за отнетите коли може да се включват и хората, от които те са били отнети.