Вижте историята на Джаксън Луков

Да произвеждаш мебели или пък хляб за повечето хора е просто работа. За младежи, израснали в институции обаче, това е всичко. Защото доскоро не са имали нищо.  Днес ви срещаме с един мъж, който намира работа на младежи в трудност.

Джаксън Луков, както го наричат на работа, отговаря за етикетите по стоката, а Ерхан е складов работник. Двамата работят в компания за производство на мебели в Пазарджик. По нищо не личи, че съдбата им е по-тежка, а миналото по-трудно от това на повечето хора около тях. Изоставен още като бебе, Джак е простил на родителите си, но решил никога да не ги търси. След като се разделя с баща му, майката на Ерхан пък, го оставя в дом. Тогава той е на 14. Преходни жилища, финансова помощ, ако са регистрирани в Бюрото по труда и друг вид подкрепа, са част от първоначалните усилия, които държавата полага за подобни младежи. Колко обаче са те, не е ясно, нито пък какво се случва с тях след това.

Вместо собствен дом: Младеж изтегли кредит, за да построи музей

Мъжът, който решава да им помогне, е Георги Млеканов – мениджър „Човешки ресурси”. Преди година той посетил детето на своя внезапно починала колежка. Тъй като нямала близки, то било изпратено в дом за деца, лишени от родителски грижи. Мисълта какво ще се случи с него, не го оставила на мира. И така дошла идеята да свърже бизнеса си с деца, изпаднали в подобно положение. Помагат му и младежи, на които вече е помогнал, директори, учители и психолози. Досега е намерил работа на 11 души.

„Те са по-чувствителни. Когато имаме човек, който идва от такъв вид институция, ние уведомяваме мениджърите,  след това уведомяваме хората, които ще работят с тях”, обясни Цветослава Ангелова, директор на фирма за производство на мебели.